Zonnepanelen voor je bedrijf? Alle feiten op een rij.

Zonnepanelen, je kunt er tegenwoordig (gelukkig!) niet meer omheen. Dankzij deze panelen kan de energierekening een eind(je) omlaag. Voor forse besparingen op de energierekening van je bedrijf, is het goed om je van informatie te laten voorzien. Voordat je zonnepanelen voor je bedrijf gaat aanschaffen is het raadzaam om eerst wat (algemene) informatie over zonnepanelen te lezen. Want hoe je het wendt of keert, het is tóch wel een forse investering die je doet. En daarbij is er in de afgelopen jaren nogal wat veranderd op energiegebied.

Voor de aanschaf van zonnepanelen voor ons bedrijf, ben ik de interessante wereld van de kristallijne zonnepanelen ingedoken. Dit zijn in Nederland de meest voorkomende zonnepanelen.                                                                    

De resultaten lees je verderop in dit artikel. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal goede zonnepanelen bedrijven, waardoor we alle belangrijke informatie konden vinden die we nodig hadden om deze grote investering te doen. Goed advies is hierbij echt van belang.

Waardevol zand

Zonnepanelen worden gemaakt van siliciumkristal. Dit is een grondstof wat gewoon in de natuur te vinden is en dat voornamelijk uit zand gewonnen wordt. De manier van het produceren en verwerken van silicium bepaalt het soort zonnecellen. Hierover later meer. Maar de basis van alle zonnepanelen is dus hetzelfde: siliciumkristal (zand).

Twee soorten zonnepanelen

De meest voorkomende zonnepanelen zijn deze twee:

 • DE MONOKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN
 • DE POLYKRISTALIJNE ZONNEPANELEN

Om zonnepanelen te produceren worden de siliciumkristallen gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Na dit smeltingsproces wordt de massa afgekoeld. In onder andere dit afkoelingsproces ontstaan de verschillen tussen de monokristallijnen en de polykristallijnen.

Bij de monokristallijne wordt er gebruik gemaakt van één stuk siliciumkristal. Bij monokristallijne vindt het afkoelingsproces van de siliciummassa langzaam en gecontroleerd plaats. Hierdoor komen alle kristallen netjes in dezelfde richting te liggen. Hierdoor zien de monokristallijne zonnepanelen er veel mooier uit en krijgt het de zwarte kleur.

Bij de polykristallijnen gaat het afkoelingsproces anders. Hierdoor gaan de kristallen alle kanten opstaan. Verder worden bij de polykristallijnen ook veel siliciumfragmenten gebruikt i.p.v. uitsluitend één stuk siliciumkristal. Die kleine fragmenten versmelten vervolgens aan elkaar. Hierdoor zitten de kristallen dichter op elkaar waardoor er iets minder bewegingssnelheid voor de elektronen is. En dus het rendement ook iets minder is.

Als de massa is afgekoeld wordt het in ‘plakken’ gesneden en verwerkt in de panelen.

Werking van zonnepanelen

zonnepanelen monteren

Zonnepanelen maken gebruik van zonnecellen. Deze zonnecellen maken op hun beurt weer gebruik van kleine deeltjes zonlicht. De zonnecellen in de panelen absorberen deze zonlichtdeeltjes en zetten deze om in energie. Dit gebeurt doordat ze tussen de lagen van de zonnepanelen bewegen. Dat bewegen van die energiedeeltjes wordt omgezet in elektriciteit.

De elektriciteit moet vervolgens door een omvormer worden geleid, zodat de elektriciteit ook bruikbaar wordt. Hierna gaat de opgewekte stroom naar de meterkast, en hiervandaan wordt de stroom verdeeld over de apparaten.

Verschillen tussen de twee kristallijne zonnepanelen

Door het productieproces zijn er een aantal verschillen ontstaan tussen de MONOKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN en de POLYKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN. Dit kunnen zowel voordelen als ook nadelen zijn. Het productieproces speelt dus ook een belangrijke rol in de werking van de panelen. Ik heb ze op een rijtje gezet.

VOORDELEN  van de MONOKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN:

 • Een hoger rendement doordat ze van één stuk silicium zijn gemaakt (hogere opbrengst)
 • Ze zien er iets platter en kleiner uit (terwijl het rendement hoger is). Hierdoor leveren ze op een kleiner oppervlakte tóch hetzelfde op (zo niet meer).  Je hebt dus minder ruimte op het dak nodig voor tóch een goed rendement.
 • Ze hebben een mooie, zwarte kleur. Dit staat fraaier op een (zwart) dak, zéker wanneer dit in het volle zicht is.
 • De panelen doen het beter in direct licht, dus met mooi/goed weer.
 • Monokristallijnen zonnepanelen hebben de langste levensduur dankzij de puurheid van het silicium in de cellen.

NADELEN

 • Er is iets meer materiaal-verspilling omdat de hoekjes van het materiaal worden afgesneden. Hierdoor wordt de silicium niet voor 100% benut.
 • Doordat het productieproces wat langer en intensiever is, zijn ze ook iets duurder in aanschaf.
 • Leveren minder rendement op tijdens bewolkte dagen.

VOORDELEN van de POLYKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN

 • Voordeliger in aanschaf.
 • Beter in opbrengst op bewolkte dagen (presteert beter in diffuus licht). Ideaal dus voor in Nederland!
 • Minder afval omdat alles wordt gebruikt.

NADELEN

 • Ze zijn iets minder efficiënt dan de monokristallijne zonnepanelen.
 • Omdat de opbrengst iets lager is, heb je meer- en grotere zonnepanelen nodig.
 • Ze zijn blauwachtig van kleur. Dit staat niet echt heel mooi op (donkere) daken.

CONCLUSIE: Welke zonnepanelen zijn de beste?

Nu ik alle voor- en nadelen op een rijtje heb gezet is het tijd voor de conclusie.

Wanneer je naar de aanschafprijs en het rendement kijkt, is het bijna om het even te zijn welke de beste zijn.

Oftewel: Je kiest voor de goedkopere POLYKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN, maar dan heb je iets minder rendement. Je hebt dan meer panelen nodig om hetzelfde rendement te verkrijgen als de monokristallijnen.

Of je kiest voor de iets kleinere MONOKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN, waarbij je een hoger rendement hebt, maar dan is je aanschaf weer iets duurder.

Kantoor verduurzamen

Onder de streep blijkt het dus nauwelijks verschil te maken.

Veel mensen kiezen de monokristallijne zonnepanelen vanwege het hogere rendement en het ziet er mooier uit. Hierdoor worden de polykristallijne zonnepanelen steeds goedkoper aangeboden. En dit kan dan weer een hele interessante keuze worden.

Heb je bijvoorbeeld een grote loods of een plat dak, waarbij ruimte genoeg is voor deze iets goedkopere zonnepanelen, dan kan dat een verstandig besluit zijn. En woon je buitenaf, waarbij de ethische kant niet zo heel erg meetelt, dan kun je gerust voor deze polykristallijne zonnepanelen gaan. Laat je hierom dus goed informeren door zonnepanelen bedrijven. En kijk dan ook gelijk naar de garantie. De meeste fabrikanten geven een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 80% na het gebruik van 20-25 jaar. Dit is ook een belangrijk punt in de besluitvorming.

Lees ook: Upcyclen – meer dan alleen maar duurzaam

Persoonlijke ervaringen.

Waar wij zelf naar gekeken hebben, is naar het oppervlakte van het dak, hoeveel panelen wij daarop kwijt konden. Vanwege het hoogste rendement hebben we toch gekozen voor de monokristallijnen. Om evenveel rendement te behalen uit de goedkopere polykristallijne zonnepanelen, zouden we er nog een aantal van bij moeten kunnen leggen, maar die ruimte hebben we niet op het dak.

Dus belangrijk is het, om het oppervlakte van het dak te (laten) berekenen. Daarbij is het van óók van groot belang dat je ze door een vakman laat plaatsen. Het plaatsen moet onder een bepaalde hoek gebeuren zodat je het maximale rendement uit je panelen haalt. Zelf klussen is dus buitengewoon onverstandig!

En bij ons speelde ook de ethische kant. Tóch wel… Ons bedrijf staat aan de rand van een woonwijk, langs een doorgaande weg. Vanaf de weg heb je het volle zicht op de zonnepanelen. De zwarte, monokristallijne panelen staan véél mooier op het zwarte dak. De uitstraling van het kantoorpand vind ik óók wel heel belangrijk. Het oog wil immers óók wat…

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24