Waarom je voor een PVC vloer moet kiezen

Het moment dat de vertegenwoordiger de winkel in liep waar ik op dat moment werkte, met de nieuwste vloerentrend, veranderde mijn kijk op vloeren compleet.

Hij kwam namelijk binnen met een bundel PVC stalen. PVC? Het eerste wat in me op kwam bij het horen van dat woord was: een grijze buis die mijn vader in alle soorten en maten in de schuur had staan. We waren sceptisch, mijn collega’s en ik. Want hoe kon dat flexibele, vooral ultradunne stukje vloer nou de markt winnen van het tapijt en vooral van het laminaat? Dit is inmiddels al heel wat jaren geleden en er zijn een heleboel merken die PVC vloeren verkopen. De onlinevloerenspecialist.nl heeft een heel breed assortiment in PVC vloeren en alle accessoires die hierbij horen.

Laminaat vs PVC

Weer even terug naar dat eerste moment dat ik in aanraking kwam met PVC. Op dat punt was ik nog erg fan van laminaat. Want laminaat is in oneindig veel dessins leverbaar, sterk, de goede merken hebben een harde toplaag. Het is makkelijk in onderhoud en als je toch krassen krijgt, dan is dit eenvoudig bij te werken met een speciale stift of was. De meeste mensen kunnen laminaat ook zelf leggen. Dus waarom zou PVC dan iets toevoegen of zelfs beter zijn zoals de vertegenwoordiger vertelde?

PVC is veel dunner, mega flexibel en niet te zagen.

Maar daar zitten juist ook de voordelen. Doordat het zo flexibel is, is het makkelijk te verwerken en met een mes is het te snijden. Dus geen grote machines in de kamer en vooral geen stof en zaagsel overal in huis. Bij het op maat snijden van PVC blijven hooguit een paar sliertjes aan afval achter.

Even voor de duidelijkheid, ik heb het wel over plak PVC, niet over click PVC. Dit heeft een andere manier van verwerken.

Toch nog een nadeel aan PVC?

Het enige nadeel van PVC is dat de ondergrond zeer glad moet zijn. Doordat het materiaal zo dun is, zijn alle oneffenheden van de ondervloer zichtbaar door de PVC vloer heen.

Dit is eenvoudig op te lossen door de ondervloer te egaliseren. Onlinevloerenspecialist.nl verkoopt ook egaline. Dit heb je nodig om de ondervloer zo glad te krijgen. De egaline moet wel een aantal uur drogen, maar meestal kun je er binnen een dag al weer op lopen. Afhankelijk van de dikte van de egaline. Die dikte hangt natuurlijk af van hoeveel egaline je nodig hebt om de vloer vlak te krijgen.

Na 24 uur kun je dan beginnen met plakken.

Harde toplaag

PVC heeft een enorm harde toplaag. Wat als prettige bijkomstigheid geeft dat de vloer wel tegen een stootje kan. Als je net als ik, regelmatig met de meubels schuift, is dit een ideale vloer. Waar ik voorheen met laminaat, zeer snel krassen in mijn vloer kreeg omdat ik weer eens zo nodig de kasten en de bank wilde omdraaien. Heb ik daar nu geen last meer van. Voor mij is PVC echt een uitvinding.

Huisdieren en PVC

Ook met huisdieren is PVC heel erg fijn. Waar laminaat soms nogal glad kan zijn voor honden of kattenpootjes, is PVC dat over het algemeen niet. En fijn voordeel, doordat het niet zo tikt, maar meer het geluid dempt, hoor je je vrolijke viervoeter ook niet de hele tijd heen en weer lopen. Kan trouwens ook een nadeel zijn, want ik ben al regelmatig over een hond gestruikeld omdat ik hem niet hoorde aankomen achter me 🙂

Hout, steen of grafische prints in PVC

PVC vloer voor in de woonkamer

Ook in de dessins is er weer heel veel keus. Er zijn houtlook prints, steenlook prints en zelfs grafische prints. Moduleo heeft een breed assortiment in grafische prints. Deze zijn onderling ook met elkaar te combineren, zodat je altijd een geheel eigen ontwerp op de vloer krijgt.

Bijna niet van echt te onderscheiden

Een echte houten plank is uniek, dus elke plank is anders, waardoor elke vloer er ook anders uit ziet. In de pakken PVC hebben ze ook veel meer verschillende prints gebruikt. Elke strook in hetzelfde pak is anders. Natuurlijk zijn alle pakken wel hetzelfde, dus als je echt met je neus op de vloer gaat liggen, dan kun je misschien dezelfde stroken eruit halen. Maar ik heb in een kamer nog nooit in 1 oogopslag dezelfde strook gezien.

Ook bestaan er varianten waarbij v-groeven in de stroken worden gebruikt. Een 2-groef of een 4-groef. Dit houdt in dat bij een 2-groef, er op de lange zijden van de strook een v-groef wordt gemaakt. En bij een 4-groef op alle zijden van een strook een v-groef wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de stroken nog meer op echte planken of tegels lijken.

Bij onze eerste PVC vloer dacht mijn man ook dat we echt hout hadden laten leggen in plaats van PVC.

Vloerverwarming

vloerverwarming

Mocht je vloerverwarming in huis hebben, is dit ook geen probleem voor PVC. Doordat het zo dun is, laat het de warmte makkelijk door. En zelfs als je een tegelvloer hebt, en hier overheen gaat met egaline en daarna met PVC, laat het nog de warmte van de vloerverwarming door. Natuurlijk duurt het wel langer voordat de warmte er doorheen is in vergelijking met PVC wat direct op de vloerverwarming ligt.

Leuk en vooral inspirerend om te lezen:
Ga voor een top tuin

Onderhoud

En nu het leukste van het hele verhaal: het onderhoud van een PVC vloer. De mensen die mij goed kennen weten dat ik alles behalve een goede huisvrouw ben. Als ik het al in mijn bol krijg om te gaan schoonmaken, dan resulteert dit meestal in een complete verbouwing. Want ik zie dan altijd nieuwe mogelijkheden qua opstelling, of in de accessoires. Als je de accessoires verplaatst, kun je net zo goed gelijk een doekje over de ondergrond halen. Dus zo doe ik altijd heel lang over schoonmaken:)

Vloer schoonmaken en opruimen

Maar de vloer schoonmaken is zo gedaan. Je hoeft niet in de weer met was of andere ingewikkelde onderhoudsproducten.

Af en toe kun je de PVC vloer dweilen met speciaal schoonmaakmiddel , geschikt voor PVC. De meeste merken verkopen hun eigen onderhoudsmiddel, afgestemd op hun eigen vloeren. Maar je kunt dit natuurlijk voor elke PVC vloer gebruiken. De onlinevloerenspecialist.nl verkoopt deze producten ook. Verder kun je het beste alleen dweilen met water. Met onderhoudsmiddelen die je in de supermarkt kunt kopen heb je kans dat je de toplaag van de vloer aantast. En dat zorgt ervoor dat je mooie matte vloer gaat glimmen na verloop van tijd. En stofzuigen kan natuurlijk zo vaak als dat je wilt. In mijn geval is dat 1 keer per week, of als ik weer eens de boel helemaal omgooi.

Silvia Schouten
Silvia Schouten

Hi! Mijn naam is Silvia. Op label-18.nl neem ik je mee op weg naar jouw droominterieur.

Vanaf mijn 10e mocht ik zelf de kleuren voor mijn kamer kiezen, EN erop smeren. Wat een feest was dat! Sindsdien ben ik elke dag bezig met mijn interieur. Toen ik oud genoeg was om een MBO opleiding te gaan volgen, ben ik terecht gekomen op het Hout en Meubilerings College. Hier heb ik in 2008 een opleiding voor afgerond als Interieurstylist. Nu volg ik regelmatig cursussen om up-to-date te blijven. Ik heb gewerkt in een woninginrichtingswinkel (als adviseuse om woningen in te richten met de artikelen die wij verkochten), bij een groot accessoire merk (als styliste door de hele Benelux) en een meubelzaak (als styliste in een aantal vestigingen door heel Nederland). Op dit moment ben ik zelfstandig ondernemer en help ik mensen aan hun droominterieur.

Advies geven aan mensen geeft zo’n voldoening en doe ik met zoveel passie dat ik het liefste iedereen wil helpen. Zorgen dat anderen in hun mooiste droominterieur wonen, daar wordt ik blij van. Ik hoop dat ik jou inspireer met mijn blogs, social media (@label18) en je advies mag geven als je er zelf niet uitkomt.

Smile and enjoy your day!

Artikelen: 10