Waar moet je op letten bij de aanleg van vloerverwarming

Een vloerverwarming aanleggen is een hele klus. Denk er daarom van tevoren goed over na. In dit artikel gaan we in op het hoe, wat en waar van het kiezen van vloerverwarming. De volgorde ‘hoe, wat, waar’ draaien we voor het leesgemak even om.

1. Waar wil je vloerverwarming

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is: waar wil je warme voeten hebben? Is dat als je uit je bed op de koude vloer stapt? Als uit een warm bad komt? Of misschien in de woonkamer als je met je kindje op de grond aan het spelen bent? Het lijkt een voor de hand liggende vraag, maar onderschat het niet. Je maakt de keuze per slot van rekening voor een langere tijd. Het hangt bovendien samen met het type vloer dat je erop gaat leggen. Een pvc vloer of laminaat gaat goed samen met vloerverwarming. Een houten vloer of vloerbedekking is een minder goede combinatie.

Ook is de indeling van de ruimte van belang. Daar waar het bad komt te staan, hoef je geen leidingen te leggen. En wellicht kun je de ruimte onder het bed of de bank vrijhouden van leidingwerk. Dat scheelt je in de kosten van aanschaf en van energie. Als je een type bent dat graag de meubels verplaatst, leg dan overal de leidingen. Zo hoef je niet te kiezen en kun je naar hartenlust met de meubels schuiven.

2. Wat ga je doen met andere warmtebronnen

Vloerverwarming kun je aanleggen als zijnde hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming. De naam bijverwarming zegt het al; er is een andere warmtebron aanwezig die in de hoofdverwarming voorziet. Meestal is dat de cv ketel met radiatoren. In het kader van gasloos wonen is het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming een goede optie. Houdt er in dat geval wel rekening mee dat er een andere capaciteit van het systeem nodig is. De installateur kan je er alles over vertellen.

3. Hoe wordt de vloerverwarming gelegd

vloeren

Het ‘hoe’ is relatief gemakkelijk te beantwoorden. Kies een installateur uit waar je je goed bij voelt. Bij voorkeur iemand waar je uit je directe omgeving goede verhalen over hebt gehoord.

Let bij het zoeken onder andere op de onderstaande zaken:

  • De prijs:

Een nette prijs is altijd fijn. Goedkoop wil niet altijd zeggen duurkoop, maar andersom geldt hetzelfde. De prijs is niet het enige dat telt, het gaat om een combinatie van factoren.

  • Netheid van werken:

Je hele huis staat op zijn kop als er aan de vloer gewerkt wordt. Het is dan prettig als het mensen zijn die zuinig op je spullen zijn en die netjes met je huis omgaan.

  • Nakomen van afspraken:

Aannemers hebben het druk. Dat is met installateurs niet anders. Daarom is het maken van duidelijke afspraken extra van belang. Spreek af wanneer je de offerte zult ontvangen. Stem af wanneer je gebeld gaat worden. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je irritatie.

  • Kennis en begeleiding:

Als laatste, maar zeker niet als minste: check de kennis van de installateur door hem mee te laten denken over jouw persoonlijke situatie en wensen. Je merkt dan snel genoeg of je te maken hebt met een ervaren vakman. En zo komen die warme voeten vanzelf binnen handbereik!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 202