Isolatiematerialen voor je huis: wat te kiezen?

Zorgen dat je huis goed geïsoleerd is, maakt een enorm verschil in je energierekening en ook in het comfort van je woonruimte. Er zijn tientallen isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen, maar beslissen welke het beste is voor jouw huis is soms een lastige opgave. Laten we enkele van de meest voorkomende isolatiematerialen uit elkaar halen, zodat je de beste keuze voor jouw huis maakt.

Glasvezelisolatie

Glasvezelisolatie, ook wel glaswol isolatie genoemd, is één van de meest populaire en betaalbare vormen van isolatie die tegenwoordig op de markt zijn. Het bestaat uit kleine strengen glas die samen geweven worden tot een dekenachtig materiaal. Die vervolgens tussen de muren, vloeren en plafonds van je huis aanbrengt. Glaswol isolatie is gemakkelijk aan te brengen, brandwerend en zeer geschikt om tocht te voorkomen. Bloot stellen aan vocht is niet goed voor glaswol isolatie omdat de R-waarde (een maat voor de hoeveelheid warmte die niet kan ontsnappen) dan na verloop van tijd afneemt.

Steenwol isolatie

huis isoleren

Een andere optie is steenwol isolatie. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal, gemaakt van vulkanisch gesteente dat uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen heeft. Het biedt een hoge isolatiewaarde, waardoor je comfort in huis verhoogt en bespaart op je energiekosten. Net als glaswol is het gemakkelijk aan te brengen en heeft het weinig onderhoud nodig. Het is namelijk bestand tegen vocht en schimmelvorming en heeft een lange levensduur. Steenwol heeft een zeer hoge brandwerendheid en smelt niet bij hoge temperaturen. Waardoor het ook nog eens een extra veiligheidsmaatregel is.

Spuitschuim isolatie

Spuitschuim isolatie is een relatief nieuwe vorm van isolatie die populair is bij huiseigenaren vanwege de hoge R-waarde (de hoogste van alle soorten). En het afdichten van kleine kieren en spleten is beter dan bij andere isolaties . Spuitschuim breng je rechtstreeks op oppervlakken aan zonder dat er stukken worden gesneden of op hun plaats gebracht, zoals bij andere vormen het geval is. Spuitschuim is echter duur in vergelijking met andere soorten. En het moet professioneel worden aangebracht om het effectief te laten werken. Hierdoor is dit type iets minder doe-het-zelf-vriendelijk dan andere op deze lijst.

Lees ook: Zonnepanelen:  duurzaam leven én geld besparen

Het kiezen van een isolatiemateriaal voor je huis is in het begin misschien lastig. Maar als je eenmaal begrijpt welke materialen er zijn en wat hun voordelen zijn, dan weet je precies wat voor jou het beste werkt. Welke je ook kiest, onthoud dat een goede installatie altijd leidt tot een beter rendement.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 249