Wat is beter in je nieuwbouwwoning: renovlies of glasvezelbehang?

Laten we eerst beginnen met het verschil tussen renovlies en glasvezelbehang.

Renovlies behang

Renovlies is gladder dan glasvezelbehang. Wanneer je renovlies laat behangen door een goede behanger, dan is het bijna niet te onderscheiden van een muur die gestuukt is. Het is namelijk zo goed als naadloos te plakken. Hoe vet is dat? Een muur die stukken goedkoper is dan een gestuukte muur maar wel met dezelfde uitstraling!

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang daarentegen is bijna altijd voorzien van een motief of patroon. Het bekendste patroon is het ruitjespatroon. Dit wordt vaak in kinderdagverblijven, kantoorgebouwen of in ziekenhuizen gebruikt. Ook huizen die zo’n 20 jaar geleden werden behangen, hebben bijna allemaal dit behang op de muur. Ik denk dat dat toen de trend was, en ik vind het ook zo leuk om te zien als ik ergens kom voor werk, dat dat dus hetgene is waar de bewoners iets anders mee willen. Glasvezelbehang is vaak goedkoper dan renovlies.

Er is nog een verschil, namelijk het verwerken ervan. Renovlies is redelijk stug en dik. En glasvezelbehang is dunner, soepeler maar geeft ook een vezel af als je er met je handen overheen gaat. Daar is gelukkig wel iets aan te doen. Namelijk dunne schilders handschoenen te dragen tijdens het behangen. En mocht je glasvezelbehang ooit zat worden, en dit van de muur af willen halen, dan is de kans groot dat je de stuclaag die eronder zit, mee trekt. Bij renovlies zou dit ook kunnen gebeuren, maar die kans is minder groot.

Verven

verf wit

Omdat je beide soorten goed kunt overschilderen, ook MOET overschilderen eigenlijk, want met alleen behangen ben je er niet, je ziet dan namelijk nog steeds de ondergrond, kun je snel een andere sfeer neerzetten. Daardoor is de kans een stuk kleiner dat je het behang van de muur af zou willen halen. Want keer op keer een andere kleur, geeft ook steeds een andere sfeer.

Over renovlies kun je zelfs behangen met een vliesbehang met dessin. Dit moet je niet te vaak doen, want dan is de kans groot dat het nieuwe behang incl. renovlies van de muur komt zetten, omdat je dit te vaak nat hebt gemaakt met lijm en eventueel alle verflagen die erop zitten.

Maar waarom zou je nu kiezen voor renovlies of glasvezelbehang in een nieuwbouwwoning?

een nieuwbouwwoning kopen

Er is ook echt wel een praktische reden om renovlies of glasvezelbehang te gebruiken in een nieuwbouwwoning. En je beter niet kunt stucen.

Renovlies is scheur overbruggend. Wat houdt dat in? Een nieuwbouwhuis in Nederland (ver)zakt helaas bijna altijd. Net als bestaande bouw trouwens. Dat komt door de grond waar wij op bouwen, en in het ene gebied gaat dit harder dan in het andere gebied. Natuurlijk heeft ook het soort steen wat gebruikt wordt bij de bouw hiermee te maken. Maar dat het allemaal zakt is zeker. Door dat zakken kunnen er scheuren ontstaan. In een nieuwbouw huis ‘werken’ de muren ook nog eens, wat ook weer voor scheuren kan zorgen. Dit komt omdat er vaak een grote hoeveelheid vocht in de muren zit, die er nog uit moet. Voordat de ramen en deuren in een huis zitten, staan die muren in weer en wind in de buitenlucht. Daar komt o.a. dat vocht vandaan. In je stucwerk zie je die scheuren vrijwel direct. En omdat de meeste mensen niet zelf kunnen stucen, wordt je meteen weer op extra kosten gejaagd.

Oke scheur overbruggend dus. Het betekent wel dat de scheuren er hoe dan ook kunnen komen, maar dat ze niet zichtbaar worden aan de oppervlakte. Omdat renovlies dit tegen houdt. Hij verstopt het eigenlijk achter zich.

Glasvezelbehang vangt de scheuren minder goed op. Het is kwetsbaarder en minder makkelijk bij te werken. Dit komt natuurlijk ook doordat er bijna altijd een motief in het behang zelf zit. Maar oneffenheden verdoezelen, daar is glasvezelbehang weer veel beter in. Kleine putjes of bobbeltjes zijn veel minder zichtbaar onder glasvezelbehang.

Renovlies is veel gladder, waardoor de ondergrond ook redelijk glad moet zijn omdat je dit anders door de renovlies heen ziet.

Lees ook: Deze type huizen zijn een investering meer dan waard

Veranderen met kleur

interieurontwerper

Voordeel van beide soorten behang vind ik dat je dit eindeloos kunt blijven verven. En elke keer opnieuw heb je dan een compleet andere kamer. In een trapgat is dit ook erg handig, want dat is nu niet het meest makkelijke stukje in huis om te behangen. Maar zit het behang er eenmaal op, dan hoef je de keren daarna alleen maar met je roller (op  lange stok ) het trapgat in. Tip: zorg dat je de eerste keer de bovenste centimeters van de muur in het trapgat mee verft met het plafond. Zo kun je de keer daarna er makkelijker bij met je lange roller. En raak je het plafond ook niet met diezelfde roller. Want dan heb je er nog meer werk bij. En daar zit nu net niet op te wachten als je bezig bent met klussen in je nieuwe huis.

Silvia Schouten
Silvia Schouten

Hi! Mijn naam is Silvia. Op label-18.nl neem ik je mee op weg naar jouw droominterieur.

Vanaf mijn 10e mocht ik zelf de kleuren voor mijn kamer kiezen, EN erop smeren. Wat een feest was dat! Sindsdien ben ik elke dag bezig met mijn interieur. Toen ik oud genoeg was om een MBO opleiding te gaan volgen, ben ik terecht gekomen op het Hout en Meubilerings College. Hier heb ik in 2008 een opleiding voor afgerond als Interieurstylist. Nu volg ik regelmatig cursussen om up-to-date te blijven. Ik heb gewerkt in een woninginrichtingswinkel (als adviseuse om woningen in te richten met de artikelen die wij verkochten), bij een groot accessoire merk (als styliste door de hele Benelux) en een meubelzaak (als styliste in een aantal vestigingen door heel Nederland). Op dit moment ben ik zelfstandig ondernemer en help ik mensen aan hun droominterieur.

Advies geven aan mensen geeft zo’n voldoening en doe ik met zoveel passie dat ik het liefste iedereen wil helpen. Zorgen dat anderen in hun mooiste droominterieur wonen, daar wordt ik blij van. Ik hoop dat ik jou inspireer met mijn blogs, social media (@label18) en je advies mag geven als je er zelf niet uitkomt.

Smile and enjoy your day!

Artikelen: 7