Behang in de woonkamer, een blikvanger van jewelste

Heb jij dat ook wel eens, dat je op een rustig moment thuis op de bank zit, en dat opeens je oog op een stuk muur valt die, nu je er zo naar zit te kijken, eigenlijk bést heel saai is? Soms heb je dat wel eens, dat je een wandje in je woonkamer hebt die er wat nietszeggend staat. Eigenlijk is dat heel jammer. Want met een paar banen behang is zo’n eenvoudig muurtje in de woonkamer snel omgetoverd tot een práchtige blikvanger waar je oog als vanzelf naar toe getrokken wordt.

De woonkamer is best een belangrijke ruimte in een woning. En het is meestal ook de grootste ruimte in een huis. Je zit er vaak, je ontvangt er leuke mensen, maar het is ook de plek om tot rust te komen na een drukke werkdag. En wanneer je dan een gezellige woonkamer hebt, met mooie wanden, dan draagt dat absoluut bij aan de prettige woonsfeer in een huis.

Maar ook een woonkamer, waar je met één wand een mooie blikvanger van hebt gemaakt, bepaald voor een groot deel de woonstijl waar je zo van houdt. Kleur op de muur van je woonkamer brengt altijd een bepaalde sfeer in huis. Witte muren zijn een beetje leeg en niks zeggend. En ze brengen in ieder geval geen warmte in huis. Behang in je woonkamer, met een mooie, warme kleur of aansprekende print, doet dat wél.

En zo’n wandje behangen is tegenwoordig snel gebeurd. Waar het “vroeger” een gedoe was, met banen inpappen, banen op een speciale manier dubbelvouwen, en vervolgens na de hele klus nog minstens een half uur schoonmaken, is het behangen tegenwoordig een heel ander verhaal. Je smeert de wanden in met speciaal vlieslijm (zelfs kant en klaar te verkrijgen), en je plakt de baan behang er zó tegenaan. Een woonkamer behangen is dan ook wel behoorlijk snel gedaan. Ik behang woonkamer of slaapkamer op deze manier in korte tijd én nog eenvoudig ook. Zo heb je in een handomdraai van een saai wandje een mooie blikvanger gemaakt!

behang ontwerpen

Stijlen

Je hebt bijna eindeloze keuzemogelijkheden in de diverse behangstijlen. Hou je van basic, stoer, subtiel, of heb je liever een mooie print? Ook in behang met mooie afbeeldingen kun je eindeloos variëren. Op de site van Wonderwall zie je ook van die mooie afbeeldingen. Er is daar zo’n enorme verscheidenheid aan printen en texturen! Daar moet je gewoon even rustig voor gaan zitten. Één zo’n wandje, met van die prachtige printen, in de woonkamer, daar knapt je hele ruimte van op.

TV-woonprogramma’s

Ik ben verzot op die woonprogramma’s op tv. En daar zie je ook in iedere aflevering hóe behang in de woonkamer de sfeer (absoluut te goede!) veranderd. Ik vind dat zó mooi om te zien! Wanneer ze 1 behangrol in de hand hebben, denk je soms: hoe zal dát uitpakken. Maar wanneer je dan zo’n mooie behangwand ziet, dan begrijp je hélemaal waarom zij voor zo’n mooie kleur of print gekozen heeft. Het voegt zóveel warmte en sfeer toe.

Eens in de zoveel jaar geef ik de woonkamer weer een andere kleur en print. En als ik dan nu zomaar vast een beetje zit te kijken bij Wonderwall dan valt m’n oog op van die afbeeldingen van onze oude meesters. En dan weet ik al wat ik ga kiezen… Van die warme, intense kleuren. Voordeel vind ik altijd dat wanneer je een behang met mooie print kiest, dat je dan geen kast, schilderij of andere woonaccessoires meer nodig hebt. Je behangwand in de woonkamer IS je woonaccessoire.

behang in verschillende kamers

Binnenkort ga ik mijn werkkamer veranderen. Ik heb bij Wonderwall een print gezien met een oude plattegrond van Londen. En omdat dit één van mijn lievelingssteden is, vind ik deze print hélemaal geweldig voor op een werkkamer. Alhoewel ik óók wel een geweldige foto heb waar ik een behang van zou kunnen maken. Hier dubben we dus nog even over… Verderop in dit artikel schrijf ik daar iets over (fotobehang vind ik hélemaal geweldig!).  

Behang met print in de hal

Wat ik zelf ook zo mooi vind, is op een rustig wandje in de keuken bijvoorbeeld een práchtig behang met een supergave print. Je keuken krijgt gelijk een hele andere uitstraling. Of wat denk je in de hal. Vaak zie je dat een hal een kleine, maar een wat saaie ruimte is, terwijl het tegelijk je visitekaartje is, voor iedereen die aan je voordeur staat of naar binnen komt. De hal is de eerste plek waar je gasten binnen komen. Hóe mooi is dán een wand met een práchtig behang! Zo’n wand is dan tóch het eerste wat mensen zien. En zeg nou zelf, een wand met een mooi behangetje is toch een heel stuk fraaier om naar te kijken dan een saaie kapstok vol jassen, die in de meeste huizen de hal domineert?

Zelf behang ontwerpen

Wat ik helemáál geweldig vindt, is vliesbehang wat je helemaal zélf kunt ontwerpen! Dit is het zogenoemde fotobehang. Dit vind ik hélemaal het einde! Je kunt foto’s uploaden van elke hobby, liefhebberij, verzameling of collage die je maar wenst. Ik was ooit bij een klant thuis, en zij had op 1 wand in de hal een dierbare foto vanuit haar kinderjaren laten afdrukken. Dat was nog zo’n oude zwart-wit foto. Zij stond hierop met haar rieten poppenwagentje en haar moeder naast zich. Van dit simpele geluk had zij een foto. En van deze foto heeft zij fotobehang laten maken. Werkelijk té mooi! Hóe dierbaar en persoonlijk wil je het hebben! Dit zou je natuurlijk óók met een oude foto kunnen doen waarin je als klein kind in de keuken staat te kokkerellen… Hóe gaaf zou zo’n foto op een wand(je) in je keuken staan! Op deze manier maak je van je huis een heel persoonlijk thuis. 

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24