5 belangrijke termen wanneer je een nieuwbouwwoning koopt

De kogel is door de kerk: je gaat een nieuwbouwwoning kopen. Maar wanneer je de technische omschrijving doorspit, vliegen de lastige termen je om de oren: bouwrente, depotrente, passeren en ga zo maar door.. Wat betekent dit allemaal en wanneer is het van belang? Knab legt het aan je uit.

 

1. Passeren bij de notaris

Zodra de bouw van je toekomstige nieuwbouwhuis start, kun je naar de notaris voor het officiële gedeelte: het passeren. Je tekent de leveringsakte (voor de grond) en de hypotheekakte (voor de hypotheek). Vanaf dat moment ben jij trotse eigenaar van de grond en de woning die daarop wordt gebouwd. Gefeliciteerd!

 

2. Depotrente

Als jouw handtekening onder de hypotheekakte staat, wordt eerst de grond betaald. Het overige geld stort de bank in een bouwdepot. Dit is een onderdeel van je hypotheek, waaruit je de rekeningen voor de aannemer betaald. Over het geld in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding, oftewel: depotrente.

 

3. Renteverlies tijdens de bouw

Naarmate de bouw vordert, moeten er steeds meer rekeningen worden betaald. Het geld in het bouwdepot neemt dus af. Dat betekent ook dat de depotrente steeds lager wordt. De hypotheekrente die je betaalt over jouw hypotheek blijft echter hetzelfde, waardoor je elke maand steeds meer rente betaalt en minder rente ontvangt. Dit noem je renteverlies tijdens de bouw.

 

4. Meerwerk

Een nieuwbouwwoning wordt meestal opgeleverd met standaard voorzieningen. Maar bah, die badkamer, die is helemaal niet naar je zin. Wat nu? Goed nieuws: je kunt vaak nog extra werkzaamheden laten uitvoeren. Dat heet meerwerk. Maar let op: aan al dat extra werk hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Meerwerk kun je meestal meenemen in je hypotheek. Interessant voor jullie situatie. Lees dan over de regels financiering meerwerk.

 

5. Opschortende voorwaarden

Koop je een nieuwbouwwoning, dan teken je op een gegeven moment een koop-/aanneemovereenkomst. Hierin leg je de gemaakte afspraken goed vast. Zorg dat je het contract van tevoren goed doorleest en vergeet vooral niet de opschortende voorwaarden te checken. De koopovereenkomst treedt namelijk pas in werking als aan al deze voorwaarden is voldaan. Een voorwaarde kan zijn dat er pas wordt gebouwd als een percentage van de huizen in een nieuwbouwproject is verkocht.

 

Alles wat je moet weten over nieuwbouw

Zo zie je maar weer: als je nieuwbouw koopt, stap je in een wereld die bol staat van nieuwe informatie. Naast deze lastige begrippen is er nog veel meer dat je moet weten. Zo werkt het berekenen van je maximale hypotheek anders voor een nieuwbouw hypotheek.

Erik Slijkoord
Erik Slijkoord

Erik Slijkoord is 5 jaar Senior hypotheekadviseur bij Knab Hypotheken. Dat is niet alleen een bank, maar de persoonlijke assistent voor al je geldzaken. Erik gelooft dat elke persoonlijke situatie een passende oplossing kent, en dat een hypotheek de belangrijkste financiële beslissing is die iemand in zijn leven maakt. Als Erkend Hypothecair Planner (EHP) geeft hij de bezoekers informatie rondom hypotheken.

Artikelen: 6