Schilderijen ophangen, waar je maar wil

Heb jij ook zo’n mooie verzameling vakantiefoto’s, kindertekeningen of kunstwerken die je  graag aan de muur zou willen hangen? Ik wel! Vroeger had ik de wand achter de eettafel vol hangen met de allerleukste knutselkunstwerken van de kinderen. Netjes met kneedgom vastgeplakt… want dát was zo handig… dus niet! Na een paar maanden wilde ik wat ‘kunst’ verwisselen… En tóen waren we niet blij… Het gum was keihard geworden en liet hele vieze vlekken achter op onze mooie, strakke gestucte muur… Zó balen!

Daarna heb ik al de kunstwerkjes in mooie lijstjes gedaan, waardoor het leuke blikvangers waren in de kamer. Maar veel lijstjes betekende óók veel plugjes met schroeven en spijkertjes in de muur (ik hing vaak dingen op met stalen spijkertjes). En veel schroefjes en spijkertjes in een strak gestucte muur, dá’s eigenlijk súperzonde…, maar tóch deden we dat…!

Overal gaatjes 🙁

De kinderkunstwerken wisselden natuurlijk van grootte en dus was het altijd passen en meten (en stukken van de tekening afknippen) om ‘em een beetje goed in de lijstjes te krijgen. De plek van de spijkertjes konden we niet veranderen en de afmetingen van de lijstjes ook niet. Soms konden we lijstje iets omwisselen, maar meestal pastte het dan niet echt goed… dus maar wéér een spijkertje erbij… Toen we de kamer gingen renoveren leek de muur wel een gatenkaas… Hoewel we de gaatjes zo netjes mogelijk gestopt hadden, bleef je het tóch wel iets zien, voorál waar de pluggen met schroeven gezeten hadden. Súperzonde!

Hadden we tóen maar geweten wat we nu weten… Dan had ik de allermooiste kunstwerken in een lijst gedaan en me verdiept in goeie schilderij- en foto ophangsystemen. Toen wij jaren later een nieuw huis kregen, met wederom strak gestucte muren, hebben we gewoon bij de plaatselijke bouwmarkt (Karwei of Gamma, ze hebben het daar allebei) een goed ophangsysteem gekocht. We hebben het schilderij- en foto ophangsysteem over de hele lengte van de kamer opgehangen. Dit vind ik veel mooier staan dan wanneer er een kort stukje bovenaan de muur hangt. Zo’n kort stukje valt best op. Béter dus om dit over de hele wand te doen. Bovendien kunnen we dan de schilderijen en andere kunstwerken ophangen waar we maar willen.

kunstuitleen

We hebben die click-rail gewoon mee gesausd met de muur, waardoor de rail niet echt opvalt. Ik weet nog dat we hebben staan dubben of we zo’n mooie sierlijst er voor zouden doen, maar hebben toentertijd toch maar besloten om gewoon zo’n click-rail te doen (vond ik toen mooi subtiel en strak). Inmiddels zou ik zo’n sierlijst er langs wel mooier vinden. Je ziet de click rail dan niet meer, en bovendien staat het ook wel heel mooi, Maar ja, dat zijn van die inzichten die je pas later bedenkt.

Lees ook: Zo pak je het opfleuren van je woning aan met Abraham Art

Wisselen boven de bank

En wat ik nu superhandig vind, is dat ik nu ook mijn eigen schilderij boven de bank kan ophangen. En dan op de plek waar ík het mooi vindt, en níet waar toevallig de spijker of schroef hangt. Ik heb een paar schilderijen die ik wisselend boven de bank hang. De ene is een stuk groter dan de ander. Wanneer de kleinste er hangt, dan zou ‘ie net te hoog hangen voor het mooie. Maar door dit ideale ophangsysteem kan ik ‘em nu op de centimeter nauwkeurig ophangen, precíes waar ‘ie zou moeten.

Ik schilder al een paar jaar stillevens. Dit vind ik heerlijk om te doen. Maar waar ik vroeger maar één schilderij per keer boven de bank of het dressoir kon hangen, kan ik, dankzij dit foto ophangsysteem, meerdere schilderijen, in wisselende samenstellingen ophangen. Dit vind ik zó leuk. Ik schilder vaak een bepaald thema en hang deze schilderijen, in diverse afmetingen in een mooie collage bij elkaar.

Schilderijen ophangen

Het enige wat we moesten doen, was natuurlijk die rail ophangen. Mét schroefjes in een stucmuur, dát dan weer wel… Maar die hangen zó hoog en weggewerkt, dat je daar weinig tot niets meer van ziet. En daarna heb ik de dingetjes (sliders) eraan geschoven met de haken. Het lijkt misschien ingewikkeld maar er zat een goeie beschrijving bij, zodat we ‘em in een avondje op verschillende plekken in huis konden opgehangen

De grote schilderijen hangen aan twee lijnen en de kleine(re) aan één. Het enige wat ik nu hoef te doen is van die zelfklevende haken achter op mijn schilderijen te plakken (en even een nachtje laten drogen, voor de zekerheid). De volgende dag hang ik dan mijn schilderij op.

En hoewel je de “touwtjes” ziet, vind ik het heel leuk staan. Lijkt net een beetje een galerie. Alsof je exposeert in je eigen huis. Dit foto ophangsysteem hebben we door het hele huis hangen. Soms hangt er één groot schilderij aan, en soms een paar kleinere. Nét wat ik leuk vind of waar ik zin in heb om naar te kijken.

Lees ook: Een fotocollage aan de muur maakt jouw huis echt persoonlijk.

Schuine kant

In het trapgat hangen de meest recente vakantiefoto’s. De click-rail loopt schuin, parallel met de trap naar zolder. Ik heb van die speciale soort stoppers voor dit systeem gekocht. Deze heb ik eerst in de rail geschoven en goed vastgedraaid, en daarna zo’n slider. Nu kunnen de lijsten hangen zónder dat we gaten hebben moeten boren of spijkers hebben moeten slaan. Ik zit nu niet vast aan een bepaalde plek op de muur. En sowieso is dit ook wel het grootste voordeel, dat de muren onbeschadigd blijven (al vind ik dat wisselen ook wel heel erg leuk).

Interieur veranderen

Door mijn werk als styliste ben ik altijd met het interieur bezig, óók bij mijzelf. Ik verander (minstens) vier keer per jaar. Meestal met de seizoenen mee. Mijn foto’s, schilderijen en andere kunstwerken verwissel ik dan ook. In de winter hangen er wel dubbel zoveel schilderijen als ’s zomers. Op de één of andere manier heb ik ’s zomers meer behoefte aan een rustiger interieur. Maar met mijn ophangsysteem maakt dat ook niet zo veel uit. Ik hang net zoveel op, afhankelijk van wat mijn stemming en interieurstijl op dat moment is. Ook één mooi schilderij boven de kast kan een práchtige blikvanger in het interieur zijn. Maar spijkers slaan en gaten boren is gelukkig niet meer aan de orde.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24