Leg een duurzame tuin aan met een hout beton schutting

Het is goed om de natuur meer de ruimte te geven in je tuin. Daarom is het goed om de tuin een duurzaam karakter te geven. Onder ‘duurzaam’ voor de tuin valt onder meer dat je rekening houdt met insecten, vogels en andere tuinbewoners, gebruik maakt van natuurlijke materialen én de tuin inricht met meubels en dergelijke die lang mee gaan. Zoals een hout beton schutting bijvoorbeeld of natuursteen voor het terras.

Meer bijen, insecten en vogels in een duurzame tuin

plaag in tuin op een natuurvriendelijke manier bestrijden

Een duurzame tuin waarbij je rekening houdt met tuinbewoners zorgt ervoor dat er op den duur verschillende vogels, vlinders, bijen, egels en meer in je tuin verschijnen. Dit is goed voor de biodiversiteit en je helpt verschillende diersoorten in stand te houden. Naast verschillende bloemen en planten kan een goede schutting daar ook een steentje aan bij dragen. Het biedt immers beschutting, maar je kan er ook een insectenhotel aanhangen en voerbakjes voor de vogels. Een stevige schutting die bestaat uit een frame van beton gevuld met hout, is daar perfect voor. Daarnaast is het fijn om langs de schutting wat beplanting te plaatsen als schuilplaats voor een egel bijvoorbeeld. Laat dit stukje met bloemen en planten gerust een beetje verwilderen, daar zijn tuinbewoners dol op.

Lees ook: Heerlijk genieten van je pergola, drie fijne ideeën.

Gezelligheid op het terras

Een duurzame tuin is goed maar hou je ervan om op je eigen terras in de tuin te zitten, dan vormt een hout beton schutting een fijne omheining. Het biedt privacy aan je tuin, zodat je zonder zorgen aan de tuintafel van de vogels en je kopje koffie kan genieten. Om rondom het terras de schutting er nog gezelliger uit te laten zien, hang je er plantenbakken aan met bloemen erin. Of kies voor een gezellige tuinposter om je terras nog meer op te fleuren. Een goede schutting biedt daar een fantastische ondergrond voor. Uiteraard kun je het hout nog schilderen in je favoriete kleuren.

Tip! De tuin is een verlengstuk van je woning. De buitenruimte mag daarom wel wat extra aandacht gebruiken als het om de inrichting gaat. Zet niet alleen een tuinset en een paar buitenlampen neer, maar kijk ook of je creatieve of juist hele stoere elementen kunt toevoegen. Maak bijvoorbeeld gebruik van betonnen stapelblokken!

Regenton en andere droogte tips

Een duurzame tuin bestaat voor een groot deel uit gras of aarde. Dit gaat namelijk ook droogte tegen in de tuin. Om je tuin van water te kunnen voorzien is het goed om een regenton te plaatsen. Dit water kun je gewoon gebruiken om bijvoorbeeld het vogelbadje te vullen of om te sproeien op droge dagen. Plaats de regenton langs de schutting op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld van stoeptegels. Hierdoor staat de regenton lekker stevig en beschut.

Schutting plaatsen

Hout beton schutting

Als je een schutting gaat plaatsen, is het goed om de grenzen van je tuin in de gaten te houden. Dit kun je bijvoorbeeld met de tekening van Kadaster checken. Plaats vervolgens de schutting in de aarde, bijvoorbeeld met behulp van betonpoeren. Een hout beton schutting is overigens heel duurzaam, omdat het hout in een betonnen frame zit. Hierdoor komt het hout niet in de aarde terecht, waardoor het niet of nauwelijks kan rotten. Zo geniet je extra lang van dit type schutting. Daarnaast zorgt het beton ervoor dat de schutting veel steviger staat dan met bijvoorbeeld houten palen. Je hebt er na het plaatsen bijna geen omkijken meer naar en dat is ideaal voor een duurzame tuin met een hout beton schutting als omheining.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 223