Hoe bestrijd je een plaag in je tuin op een natuurvriendelijke manier?

Een plaag in je tuin kan worden veroorzaakt door slakken, luizen of engerlingen. Een plaag ontstaat omdat het ecosysteem uit evenwicht is. Bijvoorbeeld door het klimaat of een verstoring van de biodiversiteit. Hoe je een plaag op een natuurlijke manier kunt verhelpen lees je hier.

Met welke plagen kun je maken krijgen?

Een plaag kun je herkennen door goed naar je planten te kijken. Bladeren die zijn weggegeten of tientallen kleine beestjes op de stengels zijn een signaal dat er iets aan de hand is. Bladluis herken je omdat ze met een grote groep de bladeren van je plant aanvallen en leegzuigen. Ook engerlingen kunnen voor ergernis zorgen. Engerlingen zijn larven van kevers en andere insecten. Deze voeden zich met de wortels van je gazon. Hierdoor ontstaan er dorre plekken in je gazon, ook al sproei je de tuin regelmatig.

Natuurlijke vijanden inzetten

Het beste kun je een plaag bestrijden door een natuurlijke vijand van het insect in te zetten. Bladluis wordt gegeten door lieveheersbeestjes en engerlingen bestrijden kun je doen met aaltjes. Op deze manier breng je de biodiversiteit terug in je tuin en vermijd je schadelijke verdelgingsmiddelen zoals pesticiden. 

Een plaag in je moestuin

Heb je een moestuin, dan herken je ze vast wel: slakken. Ze eten al je gewassen op. Slakken kun je prima bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Aaltjes, ook bekend als nematoden helpen bijvoorbeeld naaktslakken bestrijden. Aaltjes zijn kleine draadvormige wormpjes die alleen onder een microscoop te zien zijn. Deze wormen zijn van nature aanwezig in elke grond. Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van insectenlarven. Deze gebruiken ze om zich te voeden en te vermenigvuldigen. 

Hoe zet je aaltjes in?

Wanneer je de aaltjes moet inzetten is afhankelijk van het soort plaag dat je hebt. Insecten hebben verschillende levenscycli, hierdoor is het per soort verschillend wanneer je de nematoden moet inzetten. De gastheer moet in een gevoelige staat zijn, zodat de aaltjes hun prooi makkelijker kunnen penetreren. Het is ook aan te raden als er larven aanwezig zijn. Dit is meestal in de lente en in de herfst het geval.

Uitzetten in de avond

Aaltjes leven onder de grond. UV-straling is schadelijk voor ze. Het beste kun je ze uitzetten wanneer de zon ondergaat of net opkomt. Ook op een bewolkte dag kun je aaltjes uitzetten. Houd er rekening mee dat de temperatuur tussen de 5 en de 30 graden moet zijn. Van te voren moet je de aaltjes oplossen in water. Ook de grond moet goed vochtig blijven. Heb je te maken met droog weer, dan kun je het beste de grond iedere dag besproeien. 

Lees ook: Vijf fantastische voordelen van het planten van hagen! 

Natuurlijkvriendelijke oplossing

Het inzetten van natuurlijke vijanden van insecten is een manier om op een natuurlijkvriendelijke manier van een plaag af te komen zonder schade toe te brengen aan mens, dier en het milieu. De aaltjes kunnen zelf geen plaag worden. Is er geen gastheer meer aanwezig, dan zullen ze zelf sterven. Ga je aaltjes gebruiken om van je plaag af te komen dan is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken met welke plaag je te maken hebt en je te laten adviseren over het soort aaltjes dat je nodig hebt.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255