Woonfraude spotten? Zo doe je dat!

Je hebt eindelijk de sleutels van je nieuwe huis en bent helemaal gesetteld in je nieuwe omgeving. Echter lijkt het alsof de buurman die je eerder hebt ontmoet wel zijn post op te halen, maar niet naast je te wonen. Je ziet geregeld nieuwe bewoners in dat huis. Je kan dan je schouders ophalen en de gordijnen sluiten, maar deze vorm van woonfraude hoort gemeld te worden. Woonfraude is namelijk strafbaar. Bovendien wordt er een goede woning bezet gehouden voor iemand die er wel met plezier wil wonen. Hoe herken je woonfraude en hoe meldt je het eigenlijk?

Woonfraude is oplichting

Woonfraude (ook wel huurfraude genoemd) is een verzamelnaam voor diverse soorten oplichting die met wonen te maken hebben. Onder woonfraude valt onrechtmatige bewoning (zoals kraken), illegale onderverhuur, onrechtmatig gebruik van de woning (bijvoorbeeld voor hennepteelt) en overbewoning (waarbij er meer mensen in het huis wonen dan vanwege veiligheid is toegestaan of staan ingeschreven op het adres).

Een paar andere voorbeelden van woonfraude zijn illegale prostitutie, arbeidsuitbuiting, mensenhandel en illegale vastgoedtransacties. Adresfraude is overigens ook een vorm van woonfraude. Je zegt hierbij op een bepaald adres te wonen, maar woont er helemaal niet.

Woonfraude herkennen

Omdat woonfraude de gezellig wonen vermindert in de buurt, is het belangrijk dat je het herkent. Het is aan de buitenkant van een huis niet altijd te zien wat er binnen allemaal afspeelt, dat is een feit. Maar wellicht zijn er zaken in de buurt gaande waardoor je het idee hebt dat het niet door de beugel kan.

verhuren

Wat je kan opvallen is:

  • een komen en gaan van verschillende personen;
  • het lijkt alsof de woning niet bewoont wordt;
  • de post hoopt zich op of wordt alleen opgehaald;
  • er zijn wel heel veel mensen in het pand aanwezig;
  • je weet niet wie de echte huurder is;
  • buren willen geen praatje met je aanknopen;
  • er wordt gedeald of er hangt een vreemde geur rondom het huis;
  • er hangen veel louche figuren rond in de buurt;
  • je ervaart overlast in de buurt en rondom het betreffende huis;
  • er vinden vooral ’s nachts allerlei activiteiten plaats.

Huurfraude melden

Het melden van woonfraude wordt door de woningbouwvereniging altijd gewaardeerd. Zij kunnen immers niet overal tegelijk zijn om de woningen en hun huurders te controleren. Uiteraard is het melden van fraude of criminele activiteiten spannend om te doen. Je kan dus aangeven bij de woningbouwvereniging dat je verder anoniem wil blijven in deze zaak. Je eigen veiligheid en dat van je gezin is immers heel belangrijk. Woonfraude en louche praktijken mag je overigens ook aangeven bij de politie of de gemeente. Zij kunnen je verder helpen met het melden van de fraude en je tips geven om de veiligheid in de buurt te vergroten. Misschien hebben buren ook al iets gemeld om de buurt veiliger te maken.

Met het melden van woonfraude vergroot je het woongeluk van iedereen en worden criminele activiteiten opgerold. En wie weet krijg je er wel veel leukere buren voor terug!

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 249