Tips voor gezelligheid in en om het huis

Ik blijf het een voorrecht vinden om bij iemand thuis te komen. Thuis is de plek waar je je, als het goed is, het meest veilig voelt. Het meest op je gemak, omringt met spullen die voor jou belangrijk zijn. Spullen die weergeven wie jij bent als persoon en waar je van houdt. De boeken die je in je boekenkast hebt staan, verraden jouw interesses. De foto’s aan de muur geven je herinneringen prijs.

Aandacht voor type haard

Heb jij weleens op die manier gekeken naar het huis van de mensen waar je op bezoek gaat? Omdat ik werk in de vastgoedbranche, heb ik het geluk om in veel woningen binnen te mogen kijken. Normaalgesproken let ik op bouwkundige zaken en helemaal niet op de boeken in de kast of de kunst aan de muur. Maar soms valt mijn oog op iets wat me aanspreekt. Zo betrap ik mezelf erop dat ik altijd extra aandacht heb voor het type haard. Een haard is wat mij betreft namelijk echt een aanwinst in je huis èn in je tuin.

Van alle soorten die er te koop zijn, blijft de houtkachel een grote favoriet.

Andere soort haarden waar je uit kunt kiezen, zijn:

De gashaard

Dit type haarden bestaan al van oudsher, maar nu Nederland van het gas af wil, is dit misschien een minder voor de hand liggende keuze.

Een elektrische haard

Dit is een haard die makkelijk te plaatsen is, ook zonder rookkanaal. Bovendien is het in combinatie met zonnepanelen een duurzame en voordelige optie.

De propaanhaard

Een relatief nieuw en onbekend type kachel, waarbij de flessen propaangas als het ware het hout vervangen.

Een pelletkachel

Met een rendement van 90% en het label ‘milieubewust’, is deze kachel de laatste jaren in opmars gekomen.

Elk type zal ongetwijfeld verschillende voor- en nadelen hebben. Ik nodig je van harte uit om dat te onderzoeken, als je wilt. Mijn eerste keus blijft de enige echte ‘golden oldie’; de houthaard. En dan bij voorkeur een die je van verschillende kanten kunt zien. Een doorkijkhaard of een draaibare bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden genoeg.

houtkachel

Een mooie haard in de tuin

Wat je ook meer en meer ziet, is het aantal houtkachels dat in de tuin geplaatst wordt. Steeds meer mensen genieten van het buitenleven en breiden de sfeer die ze in huis hebben, uit naar buiten. Een overkapping aan de woning met een open haard. Een veranda aan de schuur, achter in de tuin met een vuurschaal. Gezellige zitplekken die uitnodigen om lange avonden te kletsen en gezellig samen te zijn. Noemen we dat geen flamboyant buitenleven

Hoe het ook zij, met het Hollandse weer valt er genoeg te kiezen. De ene keer kunnen we binnen zitten bij de haard en een andere keer genieten we in de open lucht van de kachel!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207