Verhuizen of verbouwen; wat is slimmer?

Een kwestie waar veel mensen mee worstelen is de vraag wat slimmer is vandaag de dag; je bestaande woning opknappen of juist je biezen pakken en verhuizen? Een vraag die natuurlijk heel persoonlijk is, en eigen afwegingen kent. Maar er zijn zeker wel aspecten die in de woningmarkt spelen die hierop van invloed kunnen zijn. Om te helpen bij deze beslissing zetten we enkele overwegingen op een rijtje die je hierbij mee kunt nemen.

Wat kost het?

Uiteraard willen we allemaal dat onze maandlasten zo laag mogelijk zijn. Jarenlang was dit geen probleem, want de hypotheekrente stond ontzettend laag. Maar de huidige hypotheekrente is nogal aan het stijgen. Dit is niet heel gunstig wanneer jij wilt gaan verhuizen. Je zult dan een nieuwe hypotheek moeten afsluiten die waarschijnlijk een hogere rente kent dan je huidige hypotheek. Kort gezegd betaal je dan meer voor hetzelfde geld, niet een heel fijne ontwikkeling. Veel mensen nemen echter voor een verbouwing ook een extra hypotheek. Op zo’n tweede hypotheek zit natuurlijk ook een rentepercentage, deze zal tegenwoordig waarschijnlijk ook hoger zijn dan de laatste vijf jaar. Toch is dit maar een deeltje van de totale som, waardoor de stijging relatief mee zal vallen. Kortom, check je huidige hypotheekrente en zet dit naast het actuele tarief wat je vandaag de dag betaalt. Aan de hand daarvan kun jij de afweging maken wat gunstig is.

wat kost dit huis?

Pak de hoofdprijs

De verwachting is dat de huizenprijzen de komende maanden en jaren gaan dalen. Deze beweging zien wij nu al enigszins in regio’s waar huizen het minst populair zijn, dus buiten de randstad. Heb jij een huis op een goede plek? Dan kan het slim zijn om nog snel van de goede markt te profiteren en je huis te verkopen. Wissel je huis in voor een plek waar de daling van de prijzen al is begonnen en je hebt een goede deal te pakken. Hiermee is het wel aan te raden niet te lang te wachten, want de ontwikkelingen gaan snel.

Vaste lasten

Meer dan ooit spelen de vaste (energie)lasten en de hoogte daarvan een rol. In menig huishouden, zeker bij oudere huizen, stijgen deze zo hard dat ze boven de kosten van de maandelijkse hypotheek uitkomen. Het verduurzamen van je woning is dan ook meer dan ooit een must. Woon je in zo’n oud huis dat dit dweilen met de kraan open is? Dan kan het slim zijn om je huis zo snel mogelijk te verkopen en een nieuwe, energiezuinige plek te zoeken. Helaas zal dit ook van invloed zijn op de prijs van je huis, deze zal dalen naarmate het energielabel minder aantrekkelijk is. Wil je liever niet verhuizen maar is je huis echt niet energiezuinig? Weet dan dat er een speciale verduurzamingshypotheek bestaat. Deze speciale verduurzamingshypotheken kennen extra gunstige voorwaarden en ook gunstigere tarieven. Informeer hiernaar bij de expert en zij kunnen je de ins- en outs verklappen.

Ook interessant:
Ontwikkelingen op de huizenmarkt die interessant zijn om te volgen
Welke aspecten zijn van invloed op mijn maximale hypotheekbedrag?

Kosten verbouwing

De tijd dat goede ambachtslui tegen een voordelig tarief overal te vinden waren, die tijd is toch echt wel voorbij. Goede vakmensen zijn schaars en ook lastig te vinden. Houd hier rekening mee bij de afweging of je uitgebreid gaat verbouwen of toch voor een nieuw huis gaat. Verbouwen gaat waarschijnlijk meer kosten dan dat je in het verleden gewend was, en het gaat naar verwachting ook nog een langere tijd duren. Dit zijn wellicht geen grote problemen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Ben je zelf heel handig? Dat scheelt al ontzettend. Maar dan is het nog steeds goed om naar het kostenplaatje te kijken, bouwmaterialen zijn namelijk ook nogal in prijs gestegen. Maarja, wat niet?

——–

Kortom, verbouwen of verhuizen; de keuze is snel gemaakt wanneer je een kamer te kort komt wanneer er een kleine op komst is. Of wanneer je voor werk naar de andere kant van het land moet reizen. Maar wanneer de keuze voorligt en het puur voor de ‘leuk’ of voor verduurzaming is, dan zijn er nogal wat zaken vandaag de dag om rekening mee te houden. Verbouwen is ook niet meer één-twee-drie te regelen. De bekostiging ervan dan weer wel. Zeker wanneer je je spaargeld gebruikt, want de spaarrente gaat toch niks opleveren. Om echt -financieel gezien- een afgewogen keuze te maken raden wij aan om een professional in te schakelen. Deze kunnen alles voor je op een rijtje zetten en dan kun jij overtuigd de knoop doorhakken!

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 133