Houten bloembakken om de ruimte in je tuin licht te houden

Eigenaren van een woning worstelen vaak met de inrichting van hun tuin (als zij al een tuin hebben). Elke tuin is namelijk anders, denk hierbij voornamelijk aan de grote van de tuin. Je wilt de ruimte in je tuin zo goed mogelijk benutten, maar tegelijkertijd wil je ook niet dat je tuin te vol wordt. Zo kan het verschil in plantenbak al uitmaken hoe groot jouw tuin optisch lijkt. Een houten plantenbak bijvoorbeeld geeft je tuin een ruime uitstraling dan een stenen plantenbak. Maar hoe komt dit?

Optische illusie

In het dagelijks leven krijg je weleens te maken met optische illusies. Een optische illusie is een verdraaiing van de werkelijkheid. Denk hierbij aan een trap die oneindig lijkt door te lopen of een kleur in je woonkamer waardoor deze ruimer lijkt. De ruimte blijft hetzelfde maar toch denkt ons brein dat de ruimte groter is. Zo geldt dit principe ook voor de tuin.  Welke materialen en kleuren je hiervoor gebruikt is daarbij van groot belang.

De juiste materialen

Een materiaal zoals steen oogt zwaar als je daar naar kijkt. Als je naar bamboe als materiaal kijkt oogt dit al een stuk luchtiger. Doordat je brein op die manier denkt kun je deze om de tuin leiden door het gebruik van de juiste materialen om jouw tuin een stuk luchtiger te laten lijken. Van een materiaal zoals hout is de dichtheid anders dan steen. Hierdoor oogt jouw tuin dus luchtiger als je gebruikmaakt van hout in plaats van steen. Wel kun je gebruik maken van een combinatie van materialen of materiaal dat anders gekleurd is. Zoals het gebruik van hout van de berk in plaats van hout van de eikenboom.

tuin

De juiste kleuren

Niet alleen het gebruik van het juiste materiaal zorgt ervoor dat je tuin luchtiger lijkt, maar ook de juiste kleuren versterken deze illusie. Bij materialen let je op de dichtheid en dit is met kleuren ook zo. Zwart als kleur oogt heel dicht, dit heeft ermee te maken dat deze kleur heel donker is. Hierdoor lijkt de kleur heel zwaar te zijn. Maar als je kijkt naar de kleur wit, dan oogt dit precies het tegenovergestelde. Kortom het maakt dus wel degelijk uit welke kleur je gebruikt voor in je tuin. 
Bloembakken nemen meestal de grootste ruimte in jouw tuin in. Dus je wilt dan de juiste kleur en het juiste materiaal gebruiken. Ben je op zoek naar verschillende bloembakken voor in jouw tuin? Dan kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op intergard. Zij bieden verschillende bloembakken aan voor in jouw tuin.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 119