Woonkamer schilderen: werkwijze, kosten en trends

Wil jij je woonkamer een make-over geven? Dan hoort het schilderen van de muren hier zeker bij! Ook wanneer je woning niet toe is aan een make-over, is het belangrijk om het schilderwerk iedere 7 jaar te vernieuwen. Je zult namelijk merken dat de kwaliteit van het schilderwerk dan snel afneemt. In dit artikel lees je alles over het schilderen van de woonkamer. Je leest ook welke trends er momenteel zijn en met welke kosten je rekening moet houden.

Werkwijze binnenschilderwerk

Het wordt aangeraden om ook voor het schilderen van de woonkamer een schilder in te schakelen. Met de hulp van een schilder ben je verzekerd van het mooiste resultaat en heb je garantie op het geleverde werk. Wanneer je een schilder inschakelt, bespaar jij jezelf waardevolle tijd en geld: schilders voeren de werkzaamheden dankzij hun ervaring snel uit en je hoeft zelf geen materialen aan te schaffen. 

Het verven van de woonkamer wordt als volgt gedaan:

  • Stap 1 – De voorbereiding: tijdens de voorbereiding zorgt de schilder ervoor dat hij de muren goed kan bereiken, bijvoorbeeld door het verplaatsen van meubels. Vervolgens is het tijd om de vloer af te dekken. Dit wordt gedaan met een speciaal afdekzeil. Tot slot zullen ook de plinten en kozijnen moeten worden afgeplakt.
  • Stap 2 – Ontvetten: de volgende stap is het ontvetten van de muren. Dit is belangrijk, want het zorgt ervoor dat de verf straks beter hecht. Hierdoor krijg je een nog mooier resultaat.
  • Stap 3 – Oneffenheden wegwerken: na het ontvetten worden eventuele oneffenheden en beschadigingen aan de muur weggewerkt met muurvuller. Zo ziet je muur er weer netjes en strak uit.
  • Stap 4 – Grondverf: voor het beste resultaat gebruikt de schilder grondverf. Vaak is dit nodig wanneer de nieuwe kleur een stuk lichter is dan de oude, om er zo voor te zorgen dat de nieuwe verf beter dekt. Voor het beste resultaat wordt dit eigenlijk altijd gedaan.
  • Stap 5 – Muur verven: wanneer de grondverf goed is gedroogd, is het tijd om de nieuwe kleur aan te brengen. Soms is het nodig om meerdere lagen verf over elkaar te gebruiken. Het is dan belangrijk dat de verf tussentijds voldoende tijd krijgt om te drogen. 
  • Stap 6 – Afwerking en opruimen: tot slot verwijderd de schilder de tape en het grondzeil en ruimt de schilder alle gebruikte materialen op. Als laatste worden de meubels en andere woonaccessoires teruggeplaatst. 

Wil je meer lezen over de werkwijze? Lees hier meer informatie over schilders, de werkzaamheden en kosten. 

woonkamer schilderen en inrichten

Wat kost de woonkamer schilderen?

De kosten voor het schilderen van de woonkamer zijn vooral afhankelijk van de arbeidskosten en de materiaalkosten. Kortom, de grootte van de muur speelt een belangrijke rol. Een binnenschilder rekent een uurtarief van gemiddeld €35,- tot €40,- per uur of €30,- tot €35,- per m². Bij complexe schilderwerken is het beter om een prijs per uur te rekenen, en bij eenvoudige klussen zoals het schilderen van muren en plafonds is een prijs per vierkante meter voordeliger. 

Naast de arbeidskosten spelen ook de materiaalkosten een grote rol in de totaalprijs. Een pot grondverf kost gemiddeld €20,- tot €30,- per liter: hiermee kan je een muur van 8 tot 12 m² schilderen. Voor een dekkende laag verf ben je meestal €20,- en €50,- per liter kwijt. Hiermee kan een oppervlak van 8 tot 16 m² worden geschilderd. 

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen voor het schilderen van muren in de meest voorkomende oppervlaktes. 

Oppervlakte muurGemiddelde prijs
15 m²€220,- tot €300,-
30 m² €450,- tot €600,-
60 m²€900,- tot €1.200,- 

Schilder trends voor de woonkamer

Net zoals ieder jaar zijn er ook dit jaar populaire schildertrends. Zo is de accentmuur al een aantal jaar niet weg te slaan uit het rijtje met schildertrends. Laat de muren in de woonkamer allemaal in een neutrale kleur schilderen en kies één muur voor een opvallende kleur. Dit hoeft niet per se een felle kleur te zijn, zolang het maar een andere kleur is dan je basis kleur. 

huis binnen schilderen

Op de accentmuur zijn een aantal variaties ontstaan. Bijvoorbeeld de trend “kleur op kleur” waarbij je twee kleuren van dezelfde tint kiest, bijvoorbeeld licht en donker. Maar je kunt ook kiezen voor een contrasterende kleur. Beide kleuren komt op één muur.

Een andere variatie zijn de kleurvlakken. Hierbij kies je niet één, maar twee accentmuren. Verf beide muren in dezelfde kleur, of kies voor verschillende tinten of een contrasterende kleur. 

Een andere populaire trend dit jaar is het doortrekken van kleur naar de kozijnen en deuren. Je creëert hiermee één strak geheel. Dit past erg goed bij donkere kleuren: een authentieke maar rustige uitstraling.

De laatste trend dit jaar is een combinatie met een opvallend behang. Opvallend behang is gaaf, maar wordt snel teveel in een ruimte. Tenzij je het combineert met een kleur. Behang één of twee muren en schilder de rest. Zo heb je een speels effect zonder dat het te druk wordt. 

Veel gelezen:
Multifunctionele en slimme meubels – optimaal gebruik maken van je ruimte
Goede stoelen kopen voor een mooi interieur

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255