Verven zónder schuren en gronden!

Soms lees je wel eens iets wat té mooi lijkt om waar te zijn. En doorgaans ís dat dan ook zo! Maar als het over VERF gaat, waarbij je níet hoeft te schuren, dan is dat precíes wat het is!

Heb je een oud kastje of een oud bed, een oude spiegel in de hal of wélk ander meubelstuk dan ook, dan zou je deze heel eenvoudig kunnen schilderen. Je meubelstuk krijgt dan gelijk een hele andere uitstraling. Verderop in dit artikel leg ik je uit hoe je dit kunt doen.

Soms krijg je wel eens een oud meubelstuk uit een nalatenschap waar dierbare herinneringen aan zitten. Maar het past niet altijd in de huidige woonstijl die je nu hebt. Het zou toch zónde zijn om zo’n mooi kastje naar de zolder of naar een rommelkamer te verbannen. Maar wanneer je nou zo’n kastje een mooie, passende kleur geeft, dan is het opeens een blikvanger in je huis. En nu je níet meer hoeft te schuren is het een makkie geworden om je kast een make-over te geven. In 1 dagdeel ben je al klaar!

Krijtverf

Gerdie: “een een oud meubelstuk met een verhaal”

De verf waarbij je níet hoeft te schuren is krijtverf. Nu zit er veel verschil in krijtverven. Hierbij geldt over het algemeen: alle waarde naar z’n geld. Kies liever voor kwaliteit voor een duurzamer resultaat. Zelf schilder ik altijd met verf van Vintage Paint of Niveau krijtverf (onder andere verkrijgbaar bij woonwinkel You like it wonen in Barneveld). Deze verven bevatten zóveel hechtmiddel, dat schuren echt overbodig is. Krijtverf breng je in dunne laagjes aan met een kwast (voor het kenmerkende, streperige effect), of met een vilt- of vachtrolletje (voor een glad en strak effect). De dunne laagjes zijn belangrijk omdat hierdoor laagje voor laagje hard kan worden, zodat het eindresultaat sterker is dan wanneer je er een dikke laag op aanbrengt (verf is wat poreus en kan met een dikke laag snel en makkelijk beschadigen). Doordat de verf eigenlijk niet echt bijzonder ruikt (is op waterbasis) en snel droogt, kun je ook achter elkaar doorwerken. En met een krantje op de vloer tegen eventuele spetters, kun je het zó ter plekke verven. Hierdoor heb je in een paar uur je meubelstuk geschilderd en gewaxt (over het waxen lees je verder op in dit artikel)

Niet schuren!

Hóe heerlijk is dát! Zelf vind ik schuren een vréselijke klus. Lamme handen en een stofbende in huis! En uiteindelijk ben ik aan het eind (maar vaak al na 3 minuten 😉 ) het werkstuk zó beu dat ik er wel weer helemaal klaar mee ben, maar dan móet het verven nog beginnen…! Dus toen deze verf jaren geleden op de markt kwam, vond ik dat werkelijk de beste verf ooit! Heb daarna zélden meer met andere verven geschilderd.

Uitstekende hechting

Zoals gezegd bevatten deze krijtverven zóveel hechtmiddel, dat het ook hecht op iedere ondergrond. Of het nu heel glad hout is, zoals notenhout of kersenhout, maar ook op kunststof, metaal, glas en stof. Dit is ideaal! Zo kun je álles wat in je huis staat veranderen van kleur en dus ook van stijl. En omdat deze krijtverven in iedere kleur te mengen zijn (dankzij de geweldige uitvinding van de computer & verfmengmachine) kun je nu bijvoorbeeld je lelijke witte plaatradiator mee verven in de mooie kleur van de muur er achter, waardoor niet je witte verwarming de blikvanger is, maar je mooi gesausde muur en je gezellige interieur.

Afwerking

Gerdie: “Zelf schilder ik altijd met verf van Vintage Paint of Niveau krijtverf”

Krijtverf kenmerkt zich door een open structuur. Vandaar dat het ook járen op schoolborden werd gebruikt. Krijt blijft er in hangen. Maar door die open structuur blijft er niet alleen krijt in hangen, maar ook vuil en vet (van onze vingers) en laten mokken thee/koffie kringen na op het geverfde houtwerk . Daarnaast is krijt ook wel kwetsbaar. Om dit probleem op te lossen is er WAX.

Wax is een vettige substantie. Het heeft een beetje dezelfde geur en structuur als boenwas, met dit verschil dat je boenwas laat intrekken en weer uitpoetst maar deze wax poets je NÍET uit. Je brengt de wax met een kwast aan (niet met een doek, omdat er dan teveel wax in de doek blijft zitten in plaats van op je meubelstuk en dat zou zonde zijn!). Deze wax trekt in die open structuur van de krijtverf en sluit deze af voor het vuil én het geeft tegelijk een beschermlaagje, waardoor vuil en vet niet meer in de krijtverf kunnen trekken. De wax wordt hard. Meestal is het na 1 of 2 dagen al droog, maar droog betekend níet dat het ook uitgehard is. Uitharden duurt 3 weken.

BELANGRIJK: HOUD DEZE 3 WEKEN DROOGTIJD OOK ECHT AAN!

Na deze 3 weken kun je het meubelstuk gewoon gebruiken en schoonmaken. Wax is in verschillende kleuren te krijgen. Je begint altijd met CLEAR-WAX, deze is kleurloos. De wax breng je royaal aan (uiteraard geen kluiten! Maar gewoon een ruime laag). Hier overheen kun je bijvoorbeeld in een dunne laag (!) bruine wax, of zwarte wax aanbrengen. Dit geeft een mooi doorleefd effect. En dit is helemáál mooi wanneer je een kastje hebt, met houtsnijwerk of van die profiellatjes. Het geeft een wat levendiger effect. Maar ook een meubel met witte wax is mooi. Dan krijg je zo’n white wash effect.

Wil je nog meer van deze handige verf-tips of wil je andere leuke en praktische woontips? Kijk dan op mijn woonblog www.no34.nl. Hier staan heel veel inspirerende foto’s en artikelen om van ieder huis een fijn thuis te maken.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24