Je huis binnen schilderen? Deze tips helpen daarbij!

Persoonlijk vind ik het niet het leukste klusje, maar eens in de zoveel tijd moet het nou eenmaal. Ik heb het over het schilderen van de binnenkant van je huis. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn stofzuiger heeft nogal eens de neiging om tegen de muur aan de botsen. Net als de rugzak van de kinderen trouwens, als ze deze af willen doen. En oh ja, de arm op de rugleuning leggen van de bank, zorgt voor een bruine waas op de witte muur. Vraag me niet hoe dat kan, maar ik zie het gewoon gebeuren. Dus: af en toe binnen schilderen moet. Ook als je niet net verhuisd bent.

Kies voor makkelijke verf

Vaak gaan er weken overheen voordat ik de moed heb om eraan te beginnen. En dat terwijl het een karwei is waarbij je eer van je werk hebt. Je ziet direct positief resultaat van je harde werken en dat is altijd fijn.

Een van de tips die ik graag toepas, is:  Een goede voorbereiding is het halve werk. In het geval van binnen schilderen, wil dat zeggen:

 • Begin met het opzetten van je favoriete muziek; dat maakt altijd alles beter.
 • Haal de meubels van de kant en leg er eventueel plastic overheen. Doe dat vooral als de ervaring heeft geleerd dat je niet de meest nette schilder bent.
 • Leg de afplaktape alvast klaar en gebruik een brede variant in plaats van een smalle.
 • Zet een inzetbakje in de verfbak. Je houdt later een keurig bakje over dat je kunt hergebruiken.
 • Gebruik goede rollers en kwasten die geen haartjes of pluisjes afgeven. Investeer daarin.
 • Betaal net iets meer voor een uitstekende verf. Schilderen met Sikkens Alphacryl Pure Mat SF gaat bijvoorbeeld een stuk soepeler dan een goedkoper B merk. Waar ik eerst twee flinke lagen op de muur moest zetten om het dekkend te krijgen, ben ik nu in 1 laag klaar.
 • Kies voor afwasbare verf. Een viezigheidje kun je er dan gemakkelijk afpoetsen, zonder dat de verf op de poetsdoek afgeeft.

Kies je kleur; woontrends van 2022

ruimte door kleur in je huis en inrichting

Als je dan toch bezig bent met binnen schilderen, kijk dan meteen naar een frisse nieuwe kleur. Je kunt de verf in principe in elke gewenste kleur laten mengen en alhoewel wit altijd een prachtige basis is in een interieur, is het de accentkleur die de sfeer bepaald.

De trends voor het nieuwe jaar zijn:

 • Roze
 • Oranje
 • Blauw
 • Groen
 • En tot slot een zacht witte boterachtige tint.

Deze kleuren lijken in eerste instantie enigszins te vloeken met elkaar, maar zijn toch prachtig te combineren. Het zijn geen harde kleuren, maar gedempte tinten. Mat overheerst in het beeld van het nieuwe jaar, zijdeglans en hoogglans zijn ietwat uit de mode. Als je voorzichtiger te werk wilt gaan en niet direct een complete muur een kleurtje wilt geven, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan voor accessoires in de kleurstelling van 2022. Een paar nieuwe kussens op de bank geeft eveneens een groots effect. Verf je de muur gewoon in vertrouwd wit!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 202