Onderhoudsvrije, isolerende kunststof kozijnen

De buitenkant van je woning is een visitekaartje voor je huis. Je wil niet dat het een vervallen indruk geeft aan bezoekers en vrijwillige voorbijgangers. Daarom onderhoud je de tuin zo goed mogelijk, zorg je voor gelapte ramen en een schoon stoepje. Bij het zemen van de ramen, is het goed om je kozijnen aan een inspectie te onderwerpen. Vooral echte houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig. Bij verwaarlozing kan er houtrot ontstaan met alle gevolgen van dien. Heb je al eens overwogen om alle houten kozijnen te vervangen door onderhoudsvrije kunststof kozijnen in Friesland? Kunststof is gebruiksvriendelijk en in allerlei soorten verkrijgbaar.

Het voordeel van kunststof

Kunststof kozijnen brengen ten opzichte van houten kozijnen vele voordelen met zich mee. Te beginnen bij het onderhoud. Houten kozijnen hebben een intensief onderhoud nodig om hun werk te kunnen doen. Zo moeten ze geregeld gecontroleerd worden op houtrot en worden geschilderd. Daarnaast ‘werkt’ hout. Dat wil zeggen dat het uitzet in de warmte en krimpt als het koud is. Hierdoor kan er tocht ontstaan rondom de ramen. Kunststof kozijnen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Je houdt ze gemakkelijk schoon en ze isoleren ramen beter dan hout, omdat kunststof zijn vorm behoudt.

Kunststof kozijnen met houtlook

Bij renovaties van de gevel wordt tegenwoordig steeds meer kunststof gebruikt. De reden hiervoor is simpel: het is onderhoudsvrij en in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Dat geldt zeker voor kunststof kozijnen. Je kan ze namelijk voor ieder huis vinden, in verschillende kleuren (passend bij de voordeur bijvoorbeeld) en uitvoeringen. Heb je een huis waarbij een houtlook het beste tot zijn recht komt? Dan kies je voor kunststof kozijnen met een houtlook. Deze worden met een zogeheten HVL verbinding geplaatst, zodat ze meer lijken op houten kozijnen, maar dan met al het gemak van kunststof kozijnen.

kunststof kozijnen kiezen

Gemakkelijk schoonmaken

Kunststof kozijnen hoeven niet geschilderd te worden. Je hoeft ze alleen maar schoon te maken met een vochtige, zachte doek en lauwwarm water. Schoonmaakmiddelen zijn niet per se nodig, al mag je natuurlijk wel een beetje schoonmaakazijn gebruiken. Veel schoonmaakmiddelen met bleek of schuurmiddelen tasten namelijk de beschermlaag van de kunststof kozijnen aan.

Kunststof kozijnen voor betere isolatie

Het isoleren van de woning is een onderwerp waar heel veel aandacht aan wordt besteedt. Dat is niet zo vreemd, want de energieprijzen rijzen de pan uit en we willen niet stoken voor de buitenwereld. Een goede isolatie bij de ramen is daarbij belangrijk. Daarom investeer je in isolatieglas. Dit glas houdt warmte zoveel mogelijk binnen. Maar als je deze in oudere, houten kozijnen laat plaatsen, dan kan dit effect toch minder zijn. Als je toch nieuwe ramen laat plaatsen, laat dan nieuwe kunststof kozijnen plaatsen. Dat levert namelijk het beste rendement op qua isolatie. Het is even een uitgave, maar in veel gevallen kun je subsidie krijgen bij de overheid voor de maatregelen die je neemt voor het isoleren van je woning. In het geval van kozijnen en isolatieglas kun je op de kosten besparen.

Kies voor kwaliteit

Kunststof kozijnen zijn er in allerlei prijsklassen. Kies altijd voor kwaliteit en niet per se voor de allerlaagste prijs. Goedkope kozijnen kunnen verkleuren of hun vorm verliezen onder invloed van warmte, waardoor de isolerende eigenschappen weer verminderen. Kwalitatieve kunststof kozijnen geven je woning een verzorgd uiterlijk en houden de warmte binnenshuis.

Meest gelezen:
Tips voor het laten taxeren van je huis

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252