Kunststof steeds vaker gebruikt bij de realisering van gevelprojecten

Bij de realisatie van nieuwbouw- en renovatieprojecten wordt de gevelbekleding steeds vaker in kunststof uitgevoerd. De reden hiervan is dat kunststoffen, ten opzichte van traditionele materialen, een aantal voordelen hebben. Belangrijke criteria die voor kunststof pleiten zijn de vormbaarheid, het relatieve lichte gewicht en de weerbestendigheid. Daarbij is de afgelopen jaren de keus in kunststof sterk toegenomen, dit in de vorm van meer beschikbare kleuren, oppervlakteafwerkingen en designs. Deze grotere keuze geeft architecten en vormgevers een ruime mate van ontwerpvrijheid en zorgt voor een hoogwaardige uitstraling bij de oplevering. Kunststof gevelpanelen laten zich eenvoudig en snel voorbewerken en monteren. Dit zorgt voor tijdwinst bij de realisatie van het project door uitvoerders en aannemers.

Niet alle kunststofsoorten zijn geschikt voor geveltoepassingen. Dit omdat iedere kunststof zijn eigen specifieke eigenschappen heeft. Hieronder volgt een overzicht van kunststoffen die veel voor geveltoepassingen worden ingezet. Op vinkkunststoffen.nl is meer informatie over deze producten te vinden.

HPL panelen

Gevelbekleding woning

High Pressure laminate is de volledige omschrijving van de afkorting HPL. HPL platen worden geproduceerd onder een hoge druk en temperatuur, waardoor er harde en sterke platen ontstaan. De meeste platen worden hierna nog voorzien van een UV-beschermende toplaag. Deze toplaag geeft de platen een goede bescherming tegen weersinvloeden. Dakkapellen, balkons, boeiboorden en gevelbekleding voor geventileerde gevels zijn voorbeelden van toepassingsgebieden van HPL platen.

Vink houdt onder andere de HPL merken Trespa®, Resoplan, Vikures Plus en Kronoart® op voorraad en deze zijn beschikbaar in veel verschillende uitvoeringen, afmetingen en dikten.

AcroPlus Polycarbonaat kanaalplaten

Polycarbonaat kanaalplaten zijn meerwandige platen gemaakt van de kunststof Polycarbonaat. AcroPlus is het merk van een meerwandige Polycarbonaat plaat die door Vink wordt gevoerd. Het AcroPlus kanaalplatenprogramma bestaat uit een modulair systeem van licht doorlatende en UV-beschermde panelen in combinatie met Aluminium installatieprofielen. Het lichte gewicht, de grote sterkte en de UV-bestendigheid maken het AcroPlus systeem bij uitstek geschikt voor geveltoepassingen. Daarbij hebben architecten en vormgevers dankzij de verschillende kleuruitvoeringen ruime ontwerpmogelijkheden.

ACP panelen

ACP panelen is een afkorting van Aluminium Composiet panelen. Deze sterke en stijve sandwich platen bestaan uit een Polyethyleen kern die aan de buitenzijde is voorzien van twee Aluminium platen. Hierdoor hebben de platen een relatief licht gewicht. Verder kenmerken ACP platen zich door de corrosievrijheid en de weerbestendigheid. ACP platen laten zich prima bewerken middels zagen, boren, frezen en verspanen. Het Vink ACP leveringsprogramma bestaat mede uit een aantal uitvoeringen die specifiek zijn ontwikkeld voor geveltoepassingen.

Reelwood panelen

Reelwood panelen worden vervaardigd uit PVC granulaat en zijn voorzien van een UV-bestendige toplaag. Deze duurzame gevelpanelen zijn onderhoudsarm, eenvoudig te installeren en beschikbaar in verschillende kleuren. Reelwood gevelpanelen worden ingezet voor toepassingen zoals borstweringen, gevelbekledingen, dakkapelwanden en boeidelen.

Ook interessant om te lezen:
Wat is het verschil tussen een kanteldeur en sectionaaldeur?
Hoe kun je een eigen huis bouwen?

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252