Eerste hulp bij glasschade: wat te doen?

Je hebt last van glasschade: wat nu? Je zou denken dat je meteen een glaszetter zoekt voor een glasreparatie, maar zo eenvoudig is het niet. Zo zijn er eerst enkele stappen die je moet volgen. Daarna kun je wel een glaszetter inschakelen: maar het is helaas niet altijd zo eenvoudig als een reparatie. In de meeste gevallen is het vervangen van het glas nodig. Hieronder lees je alles over glasschade, reparatie en het vervangen van glas.

Wat moet je doen bij glasschade?

Veel mensen denken dat je bij glasschade direct moet overgaan op het repareren, maar dit is niet het geval. Er zijn enkele stappen die je moet nemen voordat je een glaszetter inschakelt. Dit zijn de stappen die je moet zetten bij glasschade:

  • Maak foto’s van de schade voor de verzekering. Glasschade is in de meeste gevallen onderdeel van je opstalverzekering. De foto’s dienen als bewijs mocht de verzekering hierom vragen. Is er schade door vandalisme? Dan helpen de foto’s ook bij een eventueel politieonderzoek.
  • Verzamel de grootste scherven en gooi deze weg. Glas kan gevaarlijk zijn als het is gebroken, vooral als je een huisdier of klein kind hebt. Na het verwijderen van de grote scherven kun je losse kleine stukjes opzuigen met een stofzuiger.
  • Nu is het eindelijk de tijd om een glaszetter in te schakelen. Je kan gaan voor een glaszetter met spoedservice, maar dit is niet altijd nodig. Een glaszetter vind je tegenwoordig vrij eenvoudig via het internet. Zo zijn er websites zoals Glashandel Gids, waar je alle glashandels en glaszetters in je eigen regio kan vinden. De rekening van de glaszetter krijg je vaak vergoed via je verzekering.

Glasreparatie als oplossing

pvc ramen - raambeslag

De eerste oplossing voor schade aan glas is een glasreparatie. Dit is echter alleen mogelijk wanneer het gaat om een kleine beschadiging, denk aan een barstje of sterretje. In dat geval kan het glas gewoon worden gerepareerd.

De glaszetter zal de krassen polijsten en de barsten opvullen. In sommige gevallen ontstaat er een lek bij dubbel glas. Dan is er een gat in de afstandhouders van het glas, zo kan er vocht het huis binnenkomen. Hierdoor krijg je een witte waas over de ramen. Het is helaas niet in alle gevallen mogelijk om dit te repareren, dan zal het glas toch moeten worden vervangen.

Glas vervangen: het laatste redmiddel

Bij grote schade of onherstelbare schade zal het glas moeten worden vervangen. Alhoewel het vervangen van glas vaak duurder is dan het repareren, kan het een hoop voordelen met zich meebrengen.

Zo zorgt nieuw glas vaak voor een verbeterde isolerende werking. Je kunt uiteraard ook gaan voor dikker glas, zo is het steviger en heb je minder snel weer een probleem met glasschade. Dikker glas zorgt er ook voor dat de warmte in je huis minder snel ontsnapt en de kou van buiten minder snel kan binnendringen.

Wat kost nieuw glas?

Als je last hebt van glasschade is het ook goed om te weten wat de prijzen zijn van nieuw glas. Zo kun je overwegen welke glassoort de beste voor je situatie is. Als het glas toch moet worden vervangen is het vaak voordeliger om te gaan voor dikker glas, omdat je zo ook jaarlijks flink kan besparen op je gasrekening.

Dubbel glas plaatsen kost gemiddeld €65,- per vierkante meter. Standaard HR-glas, dit staat voor hoogrendementsglas, kost iets meer: €70,- per vierkante meter. Wil je het glas die het meeste isolatie kan bieden? Dan kies je voor HR+++ glas, dit kost €120,- per m².

Hieronder hebben we de prijzen voor je verzameld en in een handige tabel gezet.

GlassoortPrijs per m²
Dubbel glas€65,-
HR-glas€70,-
HR+ glas€75,-
HR++ glas€80,-
HR+++ glas€120,-
Bron: Glashandelgids.nl

Best gelezen:
Tuinrenovatie: een complete make-over van je tuin

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255