Tuinrenovatie: een complete make-over van je tuin

Met een tuinrenovatie kun jij je tuin een complete make-over geven. Een tuinrenovatie geeft de mogelijkheid tot het compleet vernieuwen van je tuin. Bij een tuinrenovatie wordt de huidige indeling en oude, nog bruikbare elementen behouden. In combinatie met nieuwe elementen wordt zo de tuin van je dromen gecreëerd. In dit artikel lees je alles over tuinrenovatie!

Wat is een tuinrenovatie?

Een tuinrenovatie houdt eigenlijk in dat je gehele tuin wordt vernieuwd. Aan de indeling van je tuin wordt niks veranderd: het gazon en de bestrating blijven dus op dezelfde plek liggen. Elementen die nog bruikbaar zijn, zoals beplanting en bestrating, kunnen ook worden behouden. In combinatie met nieuwe elementen en beplanting wordt zo je nieuwe tuin gemaakt. 

Hovenier inschakelen voor tuinrenovatie: wel of niet?

Wanneer jij je tuin wilt laten renoveren, wordt het altijd aangeraden om een hovenier in te schakelen. Een hovenier beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om de klus uit te voeren. 

Je profiteert van het beste resultaat en hebt garantie op de geleverde werkzaamheden. Tegenwoordig is het niet heel lastig om een hovenier bij jou uit de buurt te vinden. Woon je in Noord-Holland? Zoek dan bijvoorbeeld eens op “Hovenier Noord-Holland” en je vindt al snel een handig overzicht van alle hoveniersbedrijven. 

Tuin verbouwing

Werkwijze tuin renoveren

De werkwijze van de tuinrenovatie hangt eigenlijk af van de indeling van je tuin en in welke staat alles is. Maar, ondanks dat, zijn er een aantal stappen die de hovenier altijd doorloopt om de tuin van je dromen te realiseren: 

  • Stap 1 – Inventarisatie huidige situatie en budget: de hovenier komt bij je langs om de huidige situatie te inventariseren. Dit is ook het moment waarop jij je wensen en eisen kenbaar te maken. Samen bespreken jullie de mogelijkheden en de kosten. 
  • Stap 2 – Tuinontwerp: aan de hand van de inventarisatie wordt een tuinonderwerp gemaakt. Alle je wensen en eisen worden hierin meegenomen en ook wordt er rekening gehouden met je budget. Bij het ontwerp ontvang je ook een kostenplaatje: wanneer je akkoord gaat, wordt er een dag geplant wanneer de renovatie plaats vindt.
  • Stap 3 – Voorbereiding: op de afgesproken dag komt de hovenier bij je langs voor de voorbereidende werkzaamheden. Ook hier verschilt per tuin wat er precies gedaan moet worden. Vaak gaat het om het verwijderen van de oude bestrating en dode beplanting. Soms is het ook nodig om de oude omheining te verwijderen: het is maar net wat je zelf wilt. 
  • Stap 4 – Grondwerken: wanneer de hele tuin zo goed als leeg is, is het tijd voor grondwerken. Hieronder wordt het uitgraven, ophogen en egaliseren van de tuin.
  • Stap 5 – Tuinaanleg: daarna is het eindelijk tijd voor de aanleg van je tuin! Ook hier verschillen de werkzaamheden per situatie. Je tuin wordt volgens het tuinontwerp aangelegd. Wanneer dit klaar is, wordt alles netjes aangeveegd en worden alle spullen opgeruimd. 

Tuinrenovatie: wat kost het?

Ook de prijs van een tuinrenovatie verschilt per situatie: zo worden bijvoorbeeld niet altijd dezelfde werkzaamheden uitgevoerd. Toch bestaat een tuinrenovatie altijd uit leeghalen van de oude tuin, grondwerken en tuinaanleg. Voor het leeghalen van je tuin moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €10,- en €12 per m²

Grondwerken kosten gemiddeld tussen de €10,- en €15 per m². Voor het opnieuw aanleggen van een tuin moet je ongeveer €8,- tot €14,- per m² betalen. Een tuinrenovatie kost dus al gauw tussen de €500 en €10.000!

Wil jij een gazon en nieuwe bestrating? Voor de aanleg van een gazon betaal je gemiddeld tussen de €5,- en €10,- per m² en nieuwe bestrating kost €50,- en €150,- per m². Vaak wordt er ook nieuwe beplanting toegevoegd aan de tuin. Dit kost gemiddeld tussen de €10,- en €30,- per m². Heb jij de oude omheining weg laten halen? Voor een nieuwe schutting betaal je gemiddeld tussen de €50,- en €150,- per meter

Op lange zomeravonden en ‘s winters is het fijn om wat extra verlichting in je tuin te hebben. Dit kost gemiddeld tussen €80,- en €100,- per meter

Wil je meer lezen over tuinrenovatie? Neem dan een kijkje op deze website

Lees ook:
Wat doet en kost een stratenmaker?

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 251