5x onze tips voor ouders

Ouder zijn is hard werken. Je bent verantwoordelijk voor een ander mens, en je wilt er zeker van zijn dat je alles goed doet. In deze blogpost delen we vijf van onze beste tips voor het ouderschap. Van het opbouwen van een routine tot het stellen van verwachtingen, deze tips zullen je helpen de allerbeste ouder voor je kind te zijn.

Breng tijd door met uw kinderen

Het belangrijkste wat je voor je kinderen kunt doen, is tijd met ze doorbrengen. Praat met ze, luister naar ze en speel met ze. Laat ze weten dat ze belangrijk voor je zijn en dat je van ze houdt.

Maak elke dag tijd vrij om bij uw kinderen te zijn, al is het maar een paar minuten. U kunt ook tijd vrijmaken voor speciale activiteiten samen, zoals een wandeling maken of een spelletje spelen.

Als je meer dan één kind hebt, probeer dan elke dag wat tijd met elk van hen door te brengen. Zo voelen ze zich speciaal en geliefd.

Wees aanwezig bij uw kinderen

Het belangrijkste wat je voor je kinderen kunt doen, is aanwezig zijn als je bij ze bent. Dat betekent dat je volledig betrokken bent bij de activiteit die jullie samendoen en dat je beschikbaar bent om naar ze te luisteren en met ze te praten. Het kan moeilijk zijn om altijd aanwezig te zijn, maar het is belangrijk om elke dag een poging te doen om contact te maken met je kinderen. Dus leg je telefoon en laptop even weg, en focus op je kind. 

Stel regels en grenzen vast

Een van de belangrijkste dingen die je als ouder kunt doen, is regels en grenzen stellen voor je kinderen. Zo voelen ze zich veilig en weten ze wat er van hen wordt verwacht. Het is ook belangrijk dat u consequent bent met uw regels en grenzen, zodat uw kinderen weten dat u meent wat u zegt. Hieronder volgen enkele tips voor het stellen van regels en grenzen:

1. Wees duidelijk over uw verwachtingen

Zorg ervoor dat uw kinderen begrijpen wat u van hen verwacht op het gebied van gedrag, klusjes, schoolwerk, enz. Het is ook belangrijk om uit te leggen waarom je bepaalde verwachtingen hebt, zodat ze je redenering kunnen begrijpen.

2. Wees consequent in het handhaven van regels

Als je tegen je kinderen zegt dat ze op een bepaalde tijd in bed moeten liggen, zorg er dan voor dat je je daar elke avond aan houdt. Consequent zijn helpt uw kinderen te weten dat u meent wat u zegt, en het zal hen ook helpen de regels beter na te leven.

3. Maak gebruik van positieve feedback

Probeer uw kinderen waar mogelijk te prijzen als ze zich aan de regels houden of iets goed doen. Dit zal hen helpen zich goed te voelen over zichzelf en hen aanmoedigen de regels te blijven volgen. U kunt ook beloningen gebruiken, zoals het geven van een sticker of klein speeltje wanneer ze zich aan een regel houden.

4. Vermijd dreigementen of straffen.

Uw kinderen bedreigen of straffen wanneer zij een regel overtreden werkt vaak averechts. U kunt beter gebruik maken van positieve feedback.

Zorg voor structuur en routine

Een van de beste dingen die u voor uw kinderen kunt doen, is ze structuur en routine bieden. Kinderen houden ervan te weten wat ze kunnen verwachten en als ze een gevoel van stabiliteit in hun leven hebben. Een dagelijkse routine kan uw kinderen helpen zich veilig te voelen en goede gewoonten te ontwikkelen.

Begin elke dag met een vaste routine, zodat uw kinderen weten wat ze kunnen verwachten. Denk aan tijd voor het ontbijt, aankleden, tandenpoetsen en naar school of de opvang gaan. Probeer, indien mogelijk, de bedtijden van dag tot dag gelijk te houden.

Moedig uw kinderen aan om deel te nemen aan activiteiten die zij leuk vinden en die hen helpen nieuwe vaardigheden te leren. Word lid van een sportteam, neem deel aan danslessen of volg samen kunstlessen. Door uw kinderen te helpen activiteiten te vinden waar ze enthousiast over zijn, zullen ze betrokken blijven bij het leren en groeien.

Heb je interesse in  (luxury) fashion, beauty en lifestyle?
Neem dan een kijkje op GlamGuide.nl

Wees consequent in uw opvoeding

Het is cruciaal om consequent te zijn in je ouderschap. Uw kinderen moeten weten wat ze van u kunnen verwachten en wat uw regels zijn. Als u de regels voortdurend verandert, is dat verwarrend voor hen en weten ze niet hoe ze zich moeten gedragen. Het is belangrijk om consequent te zijn met zaken als bedtijden, huiswerk en schermtijd. Een routine helpt uw kinderen zich veilig en geliefd te voelen.

Verhuizen - TV kijken

Weet wanneer je moet loslaten

Het kan moeilijk zijn om te weten wanneer je als ouder moet loslaten. Je wilt je kinderen beschermen en ze veilig houden, maar tegelijkertijd wil je ze niet verstikken. Het is een delicaat evenwicht, maar het is belangrijk het te vinden.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het loslaten van je kind. Zo heeft One2Track een GPS horloge kind ontwikkeld. Met dit horloge voor kinderen houd je altijd een oogje in het zeil. Via de app kun je precies zien waar je kind zich bevindt. Ook heeft het horloge een SOS knop, die je kinderen kunnen gebruiken wanneer er gevaar dreigt. Op deze manier kun je je kind stukje bij beetje meer loslaten.

Even iets anders…. Sieraden met een vintage look & bold jewellery!

Tot slot, onthoud dat je er niet alleen voor staat. Er zijn genoeg bronnen (waaronder boeken, websites en steungroepen) die je door dit proces heen kunnen helpen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60