Wat is het verschil tussen een kanteldeur en sectionaaldeur?

Het aantal verbouwingen in Nederland zit de laatste jaren flink in de lift. Misschien ben je zelf wel van plan om een nieuwe keuken te plaatsen of een garage te bouwen aan huis.

Bij het (laten) maken van een garage heb je de keuze uit verschillende soorten garagedeuren. De kanteldeur en de sectionaaldeur zijn deuren die vaak worden gebruikt voor de garage. Wat zijn de verschillen tussen deze deuren en wat is de beste keuze? We zochten het voor je uit.

Sectionaal garagedeur: wat is dat precies?

Als eerst is het goed om te weten wat een sectionaal garagedeur precies is. Een kanteldeur ken je namelijk waarschijnlijk wel. Dat is een klassieke garagedeur die volledig verdwijnt onder het plafond van de garage wanneer je de deur opent. Deze deuren werden in het verleden vaak standaard geplaatst bij nieuwbouwhuizen. Kijken we echter naar de garagedeuren die nu veel worden gebruikt dan zien we dat dat sectionaal garagedeuren zijn. Dat zijn garagedeuren die zowel verticaal als horizontaal geopend kunnen worden. Wanneer je oude garagedeur aan vervanging toe is, is de keuze voor een sectionaal garagedeur slim.

Dit soort deuren zijn namelijk opgebouwd uit horizontale lamellen die ontzettend stevig en duurzaam zijn. Door deze opbouw met meerdere stroken kan de deur met gemak in een rechte lijn omhoog geduwd worden. Daarnaast staan sectionale garagedeuren bekend om de grote isolerende waarde ervan; een beter geïsoleerde garagedeur krijg je op het moment niet. Met oog op de stijgende energieprijzen is dat alleen maar mooi meegenomen. Deze deuren zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar. Een sectionaal garagedeur bij Bestelgaragedeur is bijvoorbeeld zo besteld en gemonteerd door professionals.

Verschillen tussen kanteldeuren en sectionaal garagedeuren

Huis met garage

Het grootste verschil tussen een ouderwetse kanteldeur en een sectionaal garagedeur is de mate van isolatie. Waar een sectionaal garagedeur over een dubbele isolatie beschikt, heeft de kanteldeur dit niet. Dat komt omdat de panelen van een sectionaal garagedeur veel dikker zijn en omdat ze beschikken over rubberen zijkanten om de deur volledig af te sluiten. Er zijn nog veel meer verschillen te ontdekken tussen kanteldeuren en sectionaal garagedeuren.

  • Wat bijvoorbeeld ook prettig is om te weten is dat een sectionaal deur beter beveiligd is dan een kanteldeur. Dat komt door de (mogelijkheid tot) elektrische aandrijving die niet eenvoudig open te maken is. Daarom worden deze deuren vaak bij nieuwbouw of verbouwen geplaatst.
  • Omdat de sectionaal garagedeur volledig afsluitbaar is, is je huis beter beveiligd tegen vocht en stof. Dat is bij de kanteldeur niet het geval, waardoor je garage vochtig en muf of juist heel stoffig kan worden.
  • Bij een sectionaal deur heb je de keuze uit een elektrisch aangedreven slot en een handmatige bediening. Je kiest dus zelf voor wat je prettig vindt. Bij een kanteldeur heb je deze keuze niet.
  • Wat tot slot goed is om te weten, is dat een sectionaal garagedeur zorgt voor een hogere waarde van je huis. Dat komt omdat deze deur een betere beveiliging geeft, zorgt voor een betere isolatie en zorgt voor een algeheel moderne uitstraling. Een oude kanteldeur zorgt hier niet voor.

Meest gelezen:
Belastingdienst checklist laat zien wat jij moet regelen na het (ver-)kopen van een huis

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255