Hoe kun je een eigen huis bouwen?

Heb jij de droom om je eigen huis te bouwen, maar denk je dat het een onbereikbare droom is? Dan is het vandaag je geluksdag, want het is zeker een haalbare droom. Je moet alleen even weten hoe en wat. In dit artikel vertellen we je hoe je een eigen huis kunt bouwen.

Bouwkavel kopen

De eerste stap begint bij het kopen van een bouwkavel. Hiervoor moet je bij de gemeente zijn, je mag zonder vergunning namelijk niet zomaar een eigen huis bouwen. De gemeente stelt een aantal kavels beschikbaar voor zelfbouw zodra er een nieuw project start. Als je ervoor kiest om zelf een huis te bouwen, draag je zelf de volledige verantwoordelijkheid, je kunt op niemand terug vallen. Je mag je huis naar eigen inzicht bouwen, maar je moet wel rekening houden met het bestemmingsplan van de gemeente. Ook de afmetingen van de woning staan vast, je mag hier niet van afwijken. Lees je dus in, zodat je hiervan op de hoogte bent. Daarna kun je beslissen of dit strookt met jouw wensen.

Het ontwerpen van jouw droomhuis

woonkamer uitbouwen

Van het hele proces is dit natuurlijk de leukste stap. Je gaat jouw droomhuis ontwerpen, helemaal hoe jij het wilt hebben! Als je het prettig vind om hier wat hulp bij te krijgen, kun je samen met je aannemer, een interieurontwerper of een architect jouw huis ontwerpen. Zij weten namelijk veel meer en kunnen tips geven waar je zelf nooit opgekomen was. Als je het wel zelf wilt ontwerpen, kun je hiervoor verschillende programma’s op de computer gebruiken. Door middel van 3D techniek kun je je hele woning in zo’n programma ontwerpen.

Aanvragen van een omgevingsvergunning

Zodra je ontwerp klaar is, kun je een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Zij gaan dan vervolgens jouw ontwerp beoordelen en kijken of het aan alle eisen voldoet. Als alles is goedgekeurd, mag je beginnen met bouwen. Het is dus slim om, voordat je een vergunning aanvraagt, je ontwerp te laten checken door iemand die er verstand van heeft.

Interessant om te lezen:
Hoe kun je je huis verduurzamen?

Aanneemovereenkomst tekenen

Yes, je omgevingsvergunning is goedgekeurd! Nu mag je officieel beginnen met bouwen. Je tekent dan samen met je aannemer een aanneemovereenkomst. Het is belangrijk om alles hierin vast te leggen, om problemen achteraf te voorkomen. Zorg dat dit er allemaal in staat: het budget, uiteindelijke kosten, bouwtermijn en ontbindende voorwaarden.

Hypotheek regelen voor zelfbouw

Alle hypotheekverstrekkers hebben hun eigen regels omtrent het zelf bouwen van een huis. Je kunt dus het beste voor een onafhankelijke hypotheekverstrekker gaan. Er zijn namelijk hypothekers die geen hypotheek vertrekken aan mensen die zelf een huis gaan bouwen. Daarnaast zijn er ook hypotheekverstrekkers die je korting willen geven als je duurzaam gaat bouwen. Daarom is het fijn dat een onafhankelijke adviseur jou advies kan geven over welke hypotheekverstrekker het beste bij jou past.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99