Kluis kopen voor thuis? Let hierop!

Een kluis in huis is heel handig. Ben je van plan om er een aan te schaffen? Dan is het verstandig om je eerst in te lezen. De ene kluis is namelijk niet de andere kluis. Hoe weet je nu welke kluis je in huis moet halen? Ontdek slimme tips.

Waarom een kluis in huis?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen waarom je eigenlijk een kluis in huis wilt. In algemene zin is het antwoord natuurlijk duidelijk: kluizen zijn bedoeld om je belangrijke spullen in te bewaren. Maar om welke spullen gaat het precies, en hoeveel spullen zijn het? Een kleine laptopkluis is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een grote algemene kluis. Stel daarom vooraf vast waar jij de kluis voor wilt gebruiken, en ga vervolgens op zoek naar een geschikt model.

Inbraakwerende kluis

Goed, een geschikt model vinden dus. De bekendste kluis in huis is een inbraakwerende kluis. De naam zegt het al: hiermee voorkom je dat inbrekers je spullen kunnen stelen. Helaas kun je dit nooit volledig uitsluiten, maar je maakt het inbrekers in ieder geval veel moeilijker door een goede kluis in huis te hebben. Veranker de kluis, zodat deze ook niet in het geheel kan worden meegenomen. Als je je spullen echt goed wilt beschermen, dan stop je ze op elk ongebruikt moment in de kluis. De standplaats van de kluis is dus belangrijk: je moet er snel en eenvoudig bij kunnen komen, om niet te verzuimen in het erin stoppen van de spullen. Stop je dierbare spullen er zeker in tijdens bijvoorbeeld feestdagen en vakantieperiodes, want dan zijn inbrekers extra actief.

Brandwerende kluis

Ben je juist bang dat er brand uitbreekt in je woning? Dan heb je baat bij brandwerende kluizen in huis. Ook zo’n kluis is bedoeld om je dierbare spullen erin te stoppen. Echter draait de bescherming met name om schade door brand te beperken. Zo’n kluis kan schade door brand van dertig tot honderdtwintig minuten uitsluiten. Let dus goed op het type kluis dat je kiest, want hiertussen zit een flink verschil. Van hitte tot rook: je spullen worden beschermd tegen de verschillende invloeden van brand.

Andere soorten kluizen

Hoewel inbraakwerende kluizen en brandwerende kluizen het meest worden gebruikt, zijn er ook andere kluizen voor thuis te vinden. Denk aan een sleutelkluis om je sleutels bij elkaar te bewaren. Wil je enkel je papieren in een kluis stoppen? Dan heb je genoeg aan een documentenkluis. Verder is een laptopkluis een optie, om je laptop in te stoppen.

Grootte van de kluis

Het juiste type kluis kiezen is dus belangrijk. Daarnaast moet je nadenken over de gewenste grootte. Dit is afhankelijk van de standplaats van de kluis: past de kluis op de gewenste plek? Bedenk verder wat je er allemaal in wilt stoppen, en of dit daadwerkelijk past.

Gecertificeerde kluis

De laatste tip: ga te allen tijde voor een gecertificeerde kluis. Dit betekent namelijk dat je op de kwaliteit kunt vertrouwen. Een gecertificeerde kluis biedt de bescherming waar je naar op zoek bent.

Meest gelezen
Wonen in Rotterdam

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99