Rendement van zonnepanelen: hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Verduurzamen, verduurzamen en nog eens verduurzamen. Als huizenbezitter kun je eigenlijk niks anders doen, aangezien de energie- en gasprijzen door het dak zijn gegaan. Om de maandelijkse rekening laag te houden, zou je veranderingen aan je woning door moeten voeren.

Eén van de beste opties die je hiervoor lijkt te hebben, is het plaatsen van zonnepanelen. Deze vangen zonne-energie om, zetten dit om naar normale energie en voeren dit vervolgens door naar alle stroomverbruikers in je woning. Hiermee creëer je dus als het ware je eigen energienetwerk.

Maar, is het nou aan te raden om zonnepanelen te plaatsen? Om het antwoord op die vraag te vinden, is het belangrijk om naar het rendement te kijken. Wat is precies het rendement van zonnepanelen? En hoe kun je deze beïnvloeden?

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Bij zonnepanelen kun je uitgaan van een gemiddelde rendement van 15% tot 25%. Dit betekent dat een zonnepaneel zo’n 15 tot 25% van het zonlicht om kan zetten in elektriciteit.

Dit is uiteraard niet het belangrijkste rendement. Het belangrijkste rendement is het geldbedrag dat je onder aan de streep overhoudt dankzij de zonnepanelen.

Hierbij is het goed om naar de verschillende regelingen te kijken. Tot 1 januari 2023 is het zo dat je van een aantrekkelijke salderingsregeling gebruik kunt maken. Deze regeling is het interessant om stroom op te wekken en deze vervolgens terug te leveren.

Verbruik je bijvoorbeeld 1500 kWh en lever je zonnepanelen met je zonnepanelen ook 1500 kWh aan het energienetwerk terug? Dan is je energieverbruik onder aan de streep 0 euro. Hiermee verdien je je zonnepanelen dus erg snel terug.

Vanaf 2023 gaat deze regeling echter wijzigen. Dit houdt in dat de salderingsregeling per jaar met 9% afgebouwd wordt. In het jaar 2025 kun je hierdoor ‘nog maar’ 73% van de opgewekte energie terug leveren aan het netwerk.

Het huis verduurzamen

Welke factoren zijn van invloed op het rendement van zonnepanelen?

Of het rendabel om zonnepanelen te plaatsen is, hangt van meerdere factoren af:

  • Kwaliteit van de zonnepanelen. De moderne zonnepanelen zijn alweer een heel stuk beter dan zonnepanelen van vijf jaar terug. Des te beter ze zijn, des te beter deze het zonlicht om kunnen zetten in bruikbare energie. Dit betekent dat je je investering nog sneller terug verdient.
  • Prijs van de zonnepanelen. Het bedrag dat je voor de zonnepanelen moet betalen, is uiteraard ook van invloed op het rendement. Als je voor de duurste kiest, lijkt de terugverdientijd langer te zijn. Dit is echter niet altijd het geval, aangezien de duurdere zonnepanelen vaak een veel betere werking hebben.
  • Plaatsing van de zonnepanelen. Het is ook belangrijk om naar de plaatsing van je zonnepanelen op het dak te kijken. Alleen als deze op de juiste manier en in de juiste hoek op het dak liggen, kan het maximale rendement behaald worden.
  • Aantal zonnepanelen. Je hebt uiteraard ook nog met het aantal zonnepanelen te maken. Des te meer zonnepanelen je op je dak neer laat leggen, des te meer energie je op kunt wekken. Maar, dit vraagt wel om een forsere investering. Je moet daarom goed naar je verbruik kijken en op basis daarvan een juiste inschatting maken voor de hoeveelheid zonnepanelen.

Verder ben je ook nog van het weersbeeld afhankelijk. Op de dagen dat er veel zon schijnt, wekken je zonnepanelen veel energie op. In de donkere wintermaanden is dit uiteraard minder, aangezien er simpelweg minder zonlicht op de zonnepanelen valt.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

opbrengst van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld rond de 7 jaar. Feit is wel dat hier meerdere factoren forse invloed op hebben, zoals je hierboven reeds hebt kunnen lezen. Uit deze terugverdientijd blijkt in ieder geval dat het rendement fors is. Een investering in 7 jaar terugverdienen, is vrij uniek te noemen.

Kun je het rendement beïnvloeden?

Het is zeker mogelijk om invloed op het rendement van zonnepanelen uit te oefenen. Dit doe je in eerste instantie door voor de juiste zonnepanelen te kiezen. Je moet de juiste zonnepanelen in de juiste hoeveelheid op de juiste manier op je dak laten plaatsen. Het advies is om je hierover te laten adviseren door een specialist.

Verder is het aan te raden om ze regelmatig schoon te houden. Als er een hele moslaag op de panelen ligt, gaat het rendement fors omlaag. Haal daarom regelmatig een doekje over de panelen heen. Of laat dit doen.

Tot slot zou je voor de beste installateur moeten kiezen. Bij bijvoorbeeld het weghalen van de folie van het paneel heen kan er al schade ontstaan aan de kwetsbare zonnecellen. De zonnepanelen moeten daarom uiterst secuur en met beleid geplaatst worden.

Wil je zelf ook de laatste trends opvolgen? Dan kun je eigenlijk geen andere keuze meer maken. Zonnepanelen hebben de toekomst.

Meest gelezen:
Hoe kun je het beste je huis verduurzamen?

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255