Elektrisch installatiemateriaal: hierop moet je letten! 

Om overal in huis internet en televisie te hebben, kan het noodzakelijk zijn om elektrisch installatiemateriaal door de woning te trekken. Voor het televisiesignaal heb je bijvoorbeeld een coax kabel nodig, waarop je vervolgens een connector aansluit. Verschillende tools helpen je dit zo makkelijk mogelijk te maken, waardoor je voor het aansluiten van het televisiesignaal geen elektricien nodig hebt. Voordat je van start gaat met deze klus zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Dat geldt niet alleen voor het trekken van een coax kabel, maar bijvoorbeeld ook voor het trekken van een ethernetkabel om verschillende vaste internetverbindingen in huis te hebben. In dit artikel lees je hier meer over. 

Verschillende soorten kabels met elkaar vergelijken

Niet alleen zitten er grote verschillen tussen bijvoorbeeld een coax- en een ethernetkabel. De coax kabels verschillen onderling ook van elkaar. Het verschil zit hierbij onder meer in de dikte van het materiaal. Over het algemeen geldt dat de dikte van een coax kabel iets zegt over de kwaliteit van het signaal. Des te dikker de kabel is, des te beter zal normaliter ook het signaal zijn. Pas op, want de kabel moet nog wel door de leidingen in huis passen. Bij dikke kabels geldt vaak dat deze niet passen; ze zijn bedoeld voor andere, professionele toepassingen.  

Ook de lengte van de kabel speelt een rol, al kun je de kabels tegenwoordig relatief makkelijk op maat bestellen. Kies hierbij altijd voor een iets te lange kabel; de kans bestaat dat het aansluiten van de connector op de coax kabel niet in één keer goed gaat. Zo heb je nog enige speling!

Aansluiten van elektrische apparaten in huis

Het trekken van de coax- en ethernetkabels vormt de basis voor het aansluiten van verschillende elektrische apparaten in huis. Denk hierbij niet alleen aan de televisie in de slaap- of bijvoorbeeld badkamer. Ook een videofoon van Bticino heeft mogelijk een ethernetkabel nodig om te kunnen functioneren. Steeds meer huishoudens installeren een videofoon in huis om te zien wie er voor de deur staat als er aangebeld wordt. Dit geeft men een veilig gevoel. Het merendeel van deze apparaten is tegenwoordig smart, waardoor een vaste internetlijn niet langer vereist is. Het geldt onder meer voor de draadloze videofoons. Wel is het belangrijk dat het bereik van het draadloze netwerk in huis groot genoeg is om de videofoon hierop aan te kunnen sluiten. 

Interessante artikelen:
Alles over dakreparatie
Hoe kun je een eigen huis bouwen?

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122