Hoe kun je het beste je huis verduurzamen?

Op deze vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Het hangt namelijk af van diverse factoren. Zo speelt het bouwjaar van je huis mee en wat je al gedaan hebt om je huis duurzamer te maken. In dit artikel gaan we ervan uit dat je al een flink eind op weg bent met de isolatie en nu manieren zoekt om de energie op een andere manier op te wekken. Zonnepanelen kopen is dan een logische volgende stap.

De Trias Energetica uitgelegd

Het begrip Trias Energetica wordt veel gebruikt als we het hebben over je huis verduurzamen. Het is een strategie bestaande uit 3 pijlers. Deze 3 pijlers vormen de basis voor het besparen van en het bewust omgaan met energie.

De 3 pijlers van Trias Energetica zijn:

  1. Energie besparen.
  2. Energie opwekken op een natuurvriendelijke manier.
  3. Als er dan nog vraag is naar energie, dit bij voorkeur op een zo efficiënt en schoon mogelijke manier opwekken.

Minder energie gebruiken door slim met energie om te gaan.

Het besparen van energie is dus de eerste pijler. Dit kan door simpelweg minder vaak te douchen, meer eenpansgerechten te koken en de verwarming een graadje lager te zetten. Ook helpt het als de warmte in je huis blijft door een goede isolatieschil om je huis te hebben. Het aanbrengen van dakisolatie, het isoleren van de kruipruimte en het (laten) aanbrengen van isolerend materiaal in de spouwmuren, draagt daaraan bij.

Je huis verduurzamen door op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken

huis verduurzamen

Een groot deel van de energie die je nodig hebt, kun je zelf opwekken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Ook op dagen dat je de zon niet ziet, wordt er energie opgewekt. Soms wordt er zelfs meer energie opgewekt op bewolkte dagen dan op dagen dat het heel heet is. Dit heeft te maken met de hoge temperatuur op de panelen waardoor deze minder goed functioneren. Ook een warmtepomp installeren of een zonneboiler plaatsen zijn voorbeelden van je huis verduurzamen op een milieuvriendelijke manier.

Toch nog energie nodig? Kies voor restenergie die duurzaam opgewekt wordt.

In de meeste gevallen lukt het ons niet om alle energie zelf op te wekken. We ontkomen er op dit moment bijvoorbeeld niet aan om aardgas, olie en steenkool te gebruiken omdat er meer wordt verbruikt dan de zonnepanelen of de warmtepomp op kan wekken. De Trias Energetica pleit ervoor om dan te kiezen voor een energiebron die het minst belastend is. Dat betekent kiezen voor een leverancier die gebruikmaakt van duurzame manieren van opwekken van energie.

Terugverdientijd zonnepanelen

De bereidheid om duurzamer met energie om te gaan is gelukkig groot. Daartegenover staat dat het een behoorlijke investering vraagt om bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen. De terugverdientijd van deze investering wordt door de hoge energieprijzen steeds korter. In een paar jaar tijd heb je de zonnepanelen terug verdiend. Gemiddeld genomen kun je rekening houden met een jaar of 5. Als dat geen goede reden is om zonnepanelen te kopen?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is niet alleen een ervaren vastgoedprofessional, maar ook een bevlogen schrijver met een passie voor wonen. Als taxateur en HuizenVerkoopExpert kent ze de woningmarkt van binnen en van buiten. Die kennis zet ze met plezier om in toegankelijke en inspirerende blogs op blog.huislijn.nl. Of het nu gaat over het slim verduurzamen van je huis, het stylen van je veranda of het inrichten van je slaapkamer: Diane weet als geen ander hoe je praktische tips combineert met frisse ideeën.

Wat haar onderscheidt? Diane schrijft zoals ze spreekt – helder, enthousiast en met oog voor detail. Ze laat zien dat wonen niet alleen draait om stenen en cijfers, maar vooral om gevoel. Een thuis creëren dat bij je past, daar draait het om. En dat zie je terug in alles wat ze schrijft.

Met haar blogs hoopt Diane niet alleen te informeren, maar vooral te inspireren. Want of je nu aan het begin staat van een verhuizing of gewoon meer uit je huidige woning wilt halen – Diane helpt je graag op weg met herkenbare verhalen en slimme inzichten.

Artikelen: 211