Een overkapping in de tuin, wat en waarom?

Als er ruimte over is in je tijd kun je nadenken om een overkapping in de tuin te plaatsen. Hier hoef je geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. Dit maakt het een stuk makkelijker om te bouwen dan een aanbouw. Het is wel belangrijk om te bepalen waar deze overkapping voor dient, de bouw moet hierop aangepast worden. Voor een overkapping met de ene functie zal meer bescherming nodig zijn dan voor een andere. Ook kan een overkapping geen tot 3 muren hebben.

Carport

De carport is een van de meest gebouwde soorten overkappingen in de tuin. Het is een manier om de auto tegen weer en wind te beschermen zonder dat je er een garage voor bouwt en dus een vergunning aan moet vragen. Voor een carport is het belangrijk dat er tenminste 1 muur (de achterwand) gebouwd wordt en dat het dak goed gebouwd is. Een plat dak met synthetische dakbedekking, zoals bijvoorbeeld EPDM, goed afgewerkt met een daktrim is aan te raden.

Opslag

Het is ook mogelijk om een overkapping te bouwen om andere spullen op te slaan. Het gaat hier meestal om spullen die in de tuin gebruikt worden. Speelgoed voor de kinderen, tuingereedschap of een tuinset. Afhankelijk van wat er opgeslagen wordt kun je bepalen hoeveel muren er nodig zijn en hoe belangrijk een goed afgesloten dak is. Enige bescherming is echter vaak wel gewenst. Mochten er spullen opgeslagen worden die droog moeten blijven zijn 3 muren weer aan te raden, vergeet ook niet om het dak goed af te sluiten met een daktrim.

Huisdieren

Houders van huisdieren in de tuin kiezen er soms voor om een extra overkapping te bouwen over het hok van het huisdier. Denk hierbij aan konijnen, cavia’s en kippen maar ook aan honden. Het hok biedt de volledige bescherming tegen weer en wind, waar de overkapping vaak voor extra leefruimte moet zorgen. Voor kleinere dieren gaat het vaak om afgebakende ruimte, voor grotere dieren gaat het soms gewoon om extra bescherming binnen een grotere tuin en soms om extra bescherming voor het algemene leefgedeelte van het dier.

Loungen

houtsoort voor in de tuin

Ook kan een overkapping gebruikt worden je een plek te geven om in de tuin te zitten in welke weeromstandigheid dan ook. Onder de overkapping wordt een mooie loungeset gezet en er wordt een terrasheater opgehangen of een vuurkorf geplaatst. Zorg er wel voor dat dit veilig gebeurt. Houten overkappingen zijn uiteraard nog steeds vatbaar voor brand.

Portie tuininspiratie:

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255