Zo kies jij de perfecte vloer, 3 stappen!

Een huis inrichten is voor velen een erg leuke uitdaging, maar het kan ook behoorlijk complex zijn. Want waar begin je? Een nieuwe bank, tafel of kast uitkiezen is vaak nog wel te doen, maar onderdelen die je niet vaak vervangt zoals een keuken of een vloer is toch andere koek. Aan de ene kant wil je natuurlijk een hip en trendy huis en zo meegaan met de laatste trends, aan de andere kant wil je ook dat je interieur een aantal jaren mee kan. Hoe je tot de perfecte keuze komt waar het gaat om een vloer voor jouw huis, dat leggen wij je uit!

1.      Kies de stijl vloer

De vloer die jij uiteindelijk kiest, daar ga je elke dag tegenaan moeten kijken. Daarom is natuurlijk het uitgangspunt dat het een mooie vloer moet zijn, en passend bij de rest van je interieur. Het is daarom aan te raden om als eerste stap te kijken naar welke stijl jij in je interieur vooral gebruikt. Ben jij helemaal into de behomiam stijl of ben jij meer te porren voor een cleane Scandinavische look? Door alvast grofweg een stijl te selecteren, kun je op voorhand al een aantal opties skippen. Dit scheelt weer keuzestress wanneer het daadwerkelijk zover is als je een vloer moet kiezen. Mocht je er niet uitkomen, dan raden wij je aan eens te kijken naar het maken van een moodboard. Aan de hand van magazines, folders en andere afbeeldingen kun jij een impressie maken van de stijlen die jou aanspreken. Binnen dit kader kun je dan vervolgens ook een stijl vloer uitkiezen.

2.      Kies de soort vloer

nieuwe vloer in de woonkamer

Als je enigszins bepaald hebt welke stijl jij in je interieur wilt laten terugkomen, kun je overgaan tot het in kaart brengen van de diverse soorten en materialen qua vloer. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel opties op de markt, zo is er nog altijd de prachtige houten vloer die verkrijgbaar is in uiteenlopende soorten, kleuren en patronen. Een prachtige eiken vloer in visgraatmotief? Het is allemaal mogelijk. Maar ook tapijt zien wij nog steeds terug, zeker op slaapkamers. Of het vernieuwende PVC, een meer praktische keuze. En wat dacht je van natuurstenen vloeren, wel wat prijziger maar ontzettend tijdloos. Kortom, er zijn binnen veel vloeren diverse mogelijkheden. Wanneer je eerder hebt besloten dat jouw stijl opgeruimd en clean is, dan is een whitewash houten vloer bijvoorbeeld een topkeuze.

3.      Denk praktisch

Naast het feit dat je een vloer hebt gekozen die bij je stijl past en bij je wensen qua materiaal, is het goed om te kijken waaraan je vloer blootgesteld gaat worden. Heb je kinderen of huisdieren? Dan vraagt dat vaak wat anders van een vloer, dan wanneer je er alleen woont. Denk aan licht tapijt waar ieder vlekje op te zien is, dat is in een huis met honden wellicht geen praktische keuze. Omdat wij er wel van overtuigd zijn dat je een vloer bovenal mooi moet vinden, raden wij aan deze stap als laatste te nemen. 

Lees ook:
Waar het verschil zit tussen een mooi en een práchtig interieur? Het verschil zit ‘m in de details. 

Heb je bovenstaande drie stappen succesvol doorlopen? Dan kun je concluderen dat je de perfecte vloer hebt gevonden. Een vloer is vaak niet goedkoop, maar schroom niet om professionals in te huren om deze te laten leggen. Dit komt het eindresultaat zeer ten goede en tevens weet je dan zeker dat hij goed gelegd is. Dit hebben wij onlangs weer mogen ervaren toen wij een houten vloer in Amsterdam lieten leggen. Zorg er daarom voor dat de komende jaren je vloer een solide basis is voor jóuw interieur.

Lees meer van Vincent Mossels

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 39