Hard water ontkalken, kan dat echt?

Toen ik het verzoek kreeg om een artikel te schrijven over waterontharders, hoefde ik niet lang na te denken over de inhoud. Het toeval wil namelijk dat ik recent zelf een waterontharder heb gekocht. En of ik daar tevreden over ben? Je leest er alles over in dit blog.

Kalkaanslag in je huis verwijderen

Kalkaanslag in de douchebak, prachtige zwarte kranen met een lelijke witte rand, de wasmachine die verstopt dreigt te raken door een te veel aan kalk in de leiding, een hoofdhuid die enorm gaat kriebelen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van problemen als gevolg van aanslag van kalk in het water; hard water noemen we dit in de volksmond ook wel. Wat kun je daaraan doen? Een waterontharder kopen is niet het eerste waar ik aan dacht toen ik de problemen door hard water beu begon te raken. Mijn zoektocht begon met het aanschaffen van allerlei verschillende soorten schoonmaakmiddel. Schuurmiddel, schoonmaakazijn, nog een ander middeltje speciaal voor de badkamer en ook een goedje dat in de keuken beter zou werken. Je raad het al: niets hielp afdoende. De witte aanslag bleef maar terugkomen en het veelvuldig poetsen hielp er niet veel aan, maar beschadigde juist alles. Om tot een oplossing te komen en hard water ontkalken, besloot ik het onderwerp te pas en te onpas ter sprake te brengen. Je weet per slot van rekening nooit waar een goed advies vandaan kan komen.

Hard water ontkalken met een waterontharder

Ik heb het geweten: in de gesprekken passeerde een willekeur aan schoonmaakmiddelen de revue. Een iets minder groot aantal van mijn gesprekspartners had ervaring met een waterontharder en een beperkte groep verklaarde me voor gek als ik weer eens sprak over de waterhardheid in onze regio. Toch was het allemaal de moeite waard. Ik heb nu een manier gevonden waardoor ik minder vaak het huis hoef te poetsen en bovendien minder agressieve middelen hoef te gebruiken. Daarnaast merk ik dat mijn haar zachter is geworden en mijn droge huid als sneeuw voor de zon is verdwenen. Maar voordat ik op dat punt belandde, was ik alweer een paar maanden verder.

Kiezen tussen een magneetontharders en waterontharders op zout

In eerste instantie heb ik overwogen om een ontharder te kopen waarmee je door middel van elektromagnetische velden het water zachter zou kunnen maken, de zogenaamde magneetontharder. Alhoewel het klonk als abacadabra, wilde ik me er toch in verdiepen. Het idee dat een relatief goedkope oplossing deze hardnekkige aanslag zou kunnen beperken, klonk aanlokkelijk. Ik hoefde niet lang te zoeken om erachter te komen dat niets van deze beweringen wetenschappelijk onderbouwd waren. De negatieve reviews vlogen me om de oren en het enige dat ik ervan leerde, was dat ik niet hoefde te rekenen op enige verbetering van de situatie. Door dus naar het zoeken van informatie over de waterontharder op zout.

De oplossing tegen kalk: waterontharder op zout

Het einde van dit artikel laat zich makkelijk raden: na alle minder positieve verhalen over magneten, volgden positieve ervaringen als het ging om de waterontharders met zout. Het principe is relatief simpel: het water gaat door een apparaat met een filter en hars. Het kalk hecht aan het hars, dat op een later moment door het zout wordt opgelost. Zacht water is de uitkomst. Apparatuur gaat langer mee, het huis blijft langer schoon en zelf voel je ook nog eens zachter aan. En wie wordt daar nou niet blij van.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207