Eindelijk een huis gekocht en nu verbouwen? 5 praktische tips

Hoera, je hebt je droomhuis gevonden! Voordat je kunt intrekken moet er natuurlijk wel eerst verhuisd, verbouwd en geklust worden. Wij helpen je alvast op weg met behulp van deze 5 praktische tips m.b.t. de verbouwing.

1.    Heb een duidelijk eindresultaat in zicht

Dit klinkt waarschijnlijk heel logisch, maar toch gaat dit in de praktijk nog best vaak fout: het duidelijk in beeld hebben van het gewenste eindresultaat. Het is noodzakelijk om vooraf alle opties na te gaan aan de hand van een bouwtekening en constructieberekening.

We zien het helaas vaak gebeuren dat mensen pas tijdens het bouwproces erachter komen dat ze bepaalde aanpassingen willen. Dat is zonde, want die late aanpassingen zijn ontzettend duur. Om dit te voorkomen kun je beter vooraf wat extra tijd en geld investeren in een duidelijk plan waarbij je alle opties tegen elkaar afweegt. Daarnaast geldt natuurlijk ook: hoe beter jij je wensen in kaart brengt, hoe beter de vakmannen jou kunnen helpen met de uitvoering hiervan.

2.    Ken de regelgeving

huis verbouwen

Wist je dat jijzelf verantwoordelijk bent om te voldoen aan o.a. het Bouwbesluit, het Bestemmingsplan en het Burenrecht? Als opdrachtgever van de verbouwing moet jij weten wat er allemaal wel en niet kan. Zorg dus dat je voldoet aan alle regelgeving voordat het aannemersbedrijf aan de slag gaat met de verbouwing.

3.    Kies de juiste aannemer

Het uitkiezen van een goede aannemer is nog niet altijd zo makkelijk. We snappen dat een verbouwing duur is, maar een goedkope aannemer is niet altijd de beste aannemer. In sommige gevallen kan een goedkope verbouwing ook duurkoop worden op de lange termijn, doordat onderdelen sneller stuk gaan. Informeer vooral eens bij vrienden, familie en kennissen naar goede aannemers in de omgeving.

4.    Zorg voor een tijdelijke opslag

Een belangrijke vraag voor tijdens de verbouwing is: waar ga jij je spullen opslaan? De kans is groot dat je nog niet al jouw spullen kwijt kan in jouw nieuwe woning. Je spullen in het oude huis laten staan is natuurlijk ook geen optie, want je hebt te maken met een sleuteloverdracht. Een goede oplossing hiervoor is een tijdelijke opslag tijdens de verbouwing.

5.    Neem de tijd

Tot slot nog één tip: neem de tijd voor de verbouwing. Wanneer je een te hoge tijdsdruk neerlegt, kan dit voor stress en mogelijke fouten zorgen. Een verbouwing kost nu eenmaal tijd en een vakman kan zoiets toch wel een stuk beter inschatten. Hou daarnaast ook altijd rekening met mogelijke vertragingen.

Beau Nanninga
Beau Nanninga

In samenwerking met verschillende experts in de bouw- en woonsector schrijft Beau artikelen vol tips, inspiratie en weetjes over diverse onderwerpen binnen het thema wonen.

Artikelen: 2