Rust bewaren in je zoektocht naar een huis

Een huis kopen. Dat is nogal een hele stap, vooral op de overspannen huizenmarkt van tegenwoordig. De grootste zorg is niet alleen het vinden van je droomhuis waar je de komende jaren gelukkig wil wonen, maar vooral hoe je de financiering rond moet krijgen. Want naast lekker wonen, wil je ook nog wel ademruimte hebben om lekker te leven, zoals op vakantie gaan en genieten van een etentje of dagje uit. Maar hoe krijg je inzicht in je financiën zonder dat je er nachten van wakker ligt.

Financieel adviseur

Nog voordat je een bod gaat uitbrengen is het goed om je financiële speelruimte te kennen. Je kan natuurlijk zelf hele avonden aan de keukentafel spenderen om uit te zoeken hoe je er financieel voorstaat, maar als je daar weinig verstand van hebt, levert dat alleen maar stress op. Ontzorg jezelf en vraag hulp aan een goede boekhouder of financieel adviseur. Hij of zij kunnen je dan helpen om op basis van inkomen, uitgaven en wensen voor een woning, tot een reëel financieel plaatje te komen. Een boekhouder helpt je om inzicht te krijgen in de financiële situatie, een financieel adviseur helpt je verder te kijken en geeft advies over diverse financiële producten. Denk hierbij aan de hypotheek, maar ook over verzekeringen en dergelijke die nodig zijn voor de aankoop van een huis. En hij of zij zal daarbij je persoonlijke wensen voor de toekomst zeker in ogenschouw nemen.

toegevoegde waarde van de makelaar

Stress

Als je dan de financiën op orde hebt en je weet wat je mogelijk kan spenderen aan een hypotheek, dan is het tijd om te gaan kijken naar een huis in jullie prijsklasse. Aangezien er veel mensen op zoek zijn, is het goed om ook hierin je rust te bewaren. Vertrouw erop dat je droomhuis – of een opstap naar je droomhuis – vanzelf voorbij komt op de huizenmarkt. Lig er niet van wakker en probeer hierin je kalmte te bewaren. Stress is namelijk ongezond voor een mens. Vooral als het langere tijd aanhoudt, kun je dit aan van alles en nog wat gaan merken. Hoofdpijn, rugpijn, maagklachten, zwaarder worden of juist afvallen, huidaandoeningen (puistjes of eczeem) en slapeloosheid worden door stress verergert. Zorg daarom voor een goede nachtrust als je bezig bent met een huis en de financiële administratie die hierbij komt kijken.

Overspannen huizenmarkt

De woningmarkt is lichtelijk overspannen te noemen, daarom is het dus beter dat jij je rust bewaard als je een huis wil gaan kopen. Overbieden mag natuurlijk, maar doe dat niet te snel, zodat je niet direct je financiële speelruimte kwijt bent. Wellicht wil je namelijk nog wel iets verbouwen aan het nieuwe huis en ook daar is natuurlijk geld voor nodig. En kun je het op de woningmarkt echt niet vinden, kijk dan eens verder. Er is een grote diversiteit aan woningen te vinden, als je maar net ietsje verder kijkt dan wellicht je eigen stad of dorp. Misschien is een tiny house wel wat voor jou of ligt je droomhuis niet in de stad maar op het platteland of aan zee. En wie weet past dat nog beter in je persoonlijke kostenplaatje. Als dan het bod is geaccepteerd en je samen met je financieel adviseur de hypotheek hebt afgerond, dan kun je vast ontspannend genieten van je toekomstige huis.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99