Prioriteiten schrappen bij het kopen van een huis

De aspirant-huizenbezitter van de huidige tijd ontkomt er niet aan, er moeten prioriteiten geschrapt worden om met het beschikbare budget aan een koopwoning te komen. Ruimte, rust, stadscentrum of dorpskern op fietsafstand, tuin, drie slaapkamers, pittoresk, vrijstaand, landelijk, karakteristiek: daar moet de kaasschaaf overheen, anders zit je met Sint-Juttemis nog zonder huis. Besparen op andere zaken opent ook de nodige deuren.

Wel de lusten, niet de (vaste) lasten van een auto

Een nuchtere analyse van je snelwegconsumptie verruimt de blik, zeker sinds het thuiswerken vaste prik is geworden: die auto heb je misschien niet zo heel vaak meer nodig. Of zelfs incidenteel. Dan is de aanschaf ervan een min of meer onnodige kostenpost. De nieuwprijs van een (elektrische) auto, tel die eens bij je woningbudget op. Er zijn genoeg alternatieven om wel de lusten, maar niet de lasten van een eigen trouwe vierwieler te genieten. Denk aan private lease, auto’s delen via allerlei apps of het met meer huishoudens tegelijk kopen van een deelauto. De keren dat je echt niet zonder kunt, zijn vaak op een hand te tellen.

hypotheek oversluiten

Ruimte

Rust en ruimte worden vaak als eerste genoemd, dat zien we in huizenprogramma’s als Kopen zonder Kijken en Voor hetzelfde Geld. Vaak is het dan de aankoopmakelaar van dienst die de huizenkopers dwingend doch vriendelijk op de vingers tikt: schrap enkele van die prioriteiten, want wat je wilt is onhaalbaar. Zeker wie niet van kinderen droomt (niet onrealistisch in deze tijd) heeft genoeg aan wat minder ruimte. Het is niet gezegd dat die zich op drie hoog achter moet bevinden: veel benedenwoningen hebben immers ook een tuin. Daar kan in uitgebouwd en/of getuinierd worden. Een andere tip komt voort uit datzelfde thuiswerken: waarom zou je dit niet in het oosten des lands gaan doen? Over rust en ruimte en landelijkheid gesproken. Lees ook dit artikel.

De voordelen van nieuwbouw

Schrijf je sowieso in voor op handen zijnde nieuwbouwprojecten. Het is in die nieuwe wijken nog niet allemaal karakteristiek, authentiek en pittoresk, maar qua ruimte, veiligheid en duurzaamheid zit je er prima. Bovendien trekken hier veel gelijkgestemden naartoe. Je hoeft minimaal aan je woning te klussen, de grootste inspanning is waarschijnlijk het ophangen van een schilderijtje aan de (intacte) muur. Gezelligheid? Die ontstaat vanzelf, want reken maar dat ondernemers de weg richting nieuwbouw ook vinden omdat hun doelgroep hier zit. Zo is een wijk als het Amsterdamse IJburg ook een gezellige boel geworden met winkels, supermarkten, kappers en allerlei horeca. De pittoreske binnenstad is zo ook ooit ontstaan. En tegen al die hippe jaren ’30-huizenbezitters zeg je gewoon ‘Nou en? Wij hebben een jaren ’20-huis’.

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 14