Hoe vind je een betrouwbare makelaar?

In de huidige gekte van de woningmarkt is het maar lastig om een woning te kunnen kopen. Het aanbod is schaars en de vraag juist enorm. Wanneer je überhaupt een bezichtiging kunt plannen is dat al een wonder op zich, laat staan dat je een goed bod kunt neerleggen en het huis kunt bemachtigen. Een makelaar die kennis van zaken heeft kan je hierbij helpen. Hij of zij weet alles van de lokale markt en heeft volop inside kennis waardoor je meer kans maakt. Makelaars hebben niet altijd de beste reputatie, terwijl er uiteraard genoeg goede makelaars zijn die het beste met je voorhebben. Hoe vind je nu die betrouwbare makelaar die er voor zorgt dat jij je droomwoning kunt aankopen? 

Professionele uitstraling

Een betrouwbare makelaar heeft een professioneel logo laten ontwerpen door een design bureau. De uitstraling van de website en de huisstijl zien er goed uit. Wanneer je kunt zien dat er aandacht aan besteed is dan zegt dat ook iets over de professionaliteit van het makelaarskantoor. Een goede makelaar helpt je bovendien niet alleen met de aankoop, maar is ook deskundige op het gebied van juridische en bouwkundige zaken en is dus een echte professional. 

Mond-tot-mond reclame

Wanneer je op zoek bent naar een fijne makelaar, vraag dan vooral rond in je familie- en vriendenkring naar ervaringen. Persoonlijke ervaringen van mensen die je goed kent en dus vertrouwt zijn heel waardevol. Recensies op internet zijn ook goed om te bekijken, hoewel je daar niet altijd zeker van weet of het betrouwbaar is. Iemand die je (via via) kent is toch prettiger, hiervan kun je echt persoonlijk checken wat de ervaringen zijn.

Wees kritisch

toegevoegde waarde van de makelaar

Een makelaar moet voor jou aan het werk en is te allen tijde onafhankelijk. Ook al heb jij de makelaar zelf nodig, dat betekent niet dat je overal maar mee akkoord hoeft te gaan. Blijf altijd kritisch in het proces en blijf vragen stellen. Een betrouwbare makelaar denkt met je mee en is eerlijk en open over het hele proces. 

Ga op je gevoel af

Meestal voel je wel aan wanneer er een klik is met een iemand. Een huis kopen is heel persoonlijk en dus wil je de makelaar kunnen vertrouwen. Je geeft een groot deel van de werkzaamheden uit handen en diegene moet dus goed begrijpen wat jouw woonwensen zijn en hoe jouw droomhuis eruit ziet. Een persoonlijk klik is dan heel fijn. Schroom niet om contact op te nemen met verschillende makelaars. Zo kun je het aanbod goed met elkaar vergelijken en beter bepalen waar je wel en niet een goed gevoel bij hebt. 

Aangesloten bij branchevereniging

Kies voor een makelaar die is aangesloten bij één van de brancheverenigingen in Nederland. Het beroep makelaar is niet meer beschermd en iedereen mag zich dus makelaar noemen. Om zeker te weten dat je in ieder geval met een goede partij in zee gaat kun je het beste kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij zo’n vereniging. Ze moeten dan namelijk aan bepaalde opleidings- en kwaliteitseisen voldoen. In het geval dat er onenigheid ontstaat kun je bovendien terugvallen op de geschillencommissie.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60