Je huis omtoveren tot een droomhuis

Bij de aankoop van een woning spelen diverse factoren een rol, zoals de prijs en de locatie. Maar daarnaast is ook het gevoel dat je bij een woning hebt heel belangrijk. Een goed gevoel hebben bij een huis heeft echter wel soms meer te maken met de potentie dan met de huidige staat. Na de aankoop zal je van het huis dan echt je droomhuis kunnen gaan maken.

 

Verbouwing tot droomwoning kost stress…

Her realiseren van je droomwoning kost vaak wel wat stress als er verbouwd moet worden. Zo kunnen bepaalde ruimtes tijdelijk niet gebruikt worden, kun je enige tijd afgesloten zijn van elektriciteit of water en wordt het vaak nogal een rommeltje.

Wat een huis een droomhuis maakt is afhankelijk van ieders specifieke woonwensen. Een behaaglijker gevoel in een minder vochtig en energiezuinig huis? Een wand doorbreken om een mooie, grote woonkeuken te maken? Of een dakkapel om meer ruimte te creëren? Het kan er allemaal voor zorgen dat de woning die eerst voor 99 procent aan je wensen voldeed, hierdoor echt je droomwoning wordt.

 

… en hoe financier je de verbouwing trouwens?

Een verbouwing is vaak ook financieel een hele investering. Tips over verbouwingen beginnen niets voor niets meestal met het opstellen van een budget. De drie meest voorkomende manieren van het financieren van een verbouwing? Spaargeld gebruiken, uitbreiding van de hypotheek of een lening afsluiten.

 

Spaargeld gebruiken

Eigen spaargeld gebruiken is de goedkoopste financiering van een verbouwing. En in veel gevallen ook mogelijk, aangezien een gemiddeld huishouden in Nederland 40.000 tot 50.000 euro spaargeld heeft. De laatste jaren levert spaargeld door de lage spaarrentes haast geen rendement meer op. Dit gebruiken voor een verbouwing is vaak een betere investering, zeker als dit leidt tot waardevermeerdering van je woning.

 

Je hypotheek uitbreiden voor een verbouwing

Uitbreiding van de hypotheek is een andere optie, maar gezien de hoge afsluitkosten alleen verstandig bij een verbouwingsbedrag van meer dan 25.000 euro. Het bedrag los je net als een hypotheek meestal in 30 jaar af, maar mogelijk kun je de rentekosten van de hypotheek minder lang aftrekken van de inkomstenbelasting. Kijk wel goed of uitbreiding mogelijk is. Vanaf 2018 is het maximaal te lenen hypotheekbedrag namelijk gelijk aan de aankoopwaarde.

 

Een lening afsluiten voor je droomhuis

Bij lagere verbouwingskosten kan een persoonlijke lening nog wel eens goedkoper zijn, omdat er niet altijd advieskosten worden gerekend. Een ander voordeel is dat je bij een lening de looptijd gemakkelijk zelf kunt bepalen (maximaal twintig jaar). De totale kosten bij verschillende looptijden kun je eenvoudig vergelijken op de website Kredietconcurrent.nl. Los je trouwens af gedurende de looptijd, dan mag je ook van een lening de rente aftrekken.

Tip: Zorgt de verbouwing ervoor dat je huis energiezuiniger wordt? Dan kan het zijn dat je subsidie kunt aanvragen voor de verbouwing. Of je je investering (deels) kunt terugverdienen kun je controleren op Energiesubsidiewijzer.nl.

Blijf niet dromen van je droomhuis, maar maak er werk van!

Annerieke Maathuis
Annerieke Maathuis

Annerieke Maathuis geeft bezoekers van Huislijn.nl graag tips voor het kopen van een eigen woning en de financiering ervan.

Artikelen: 10