Hoe het huis te koelen in de zomer?

Je kunt jezelf en je huis deze zomer koel houden en tegelijk vriendelijk zijn voor het milieu. Voor veel mensen betekent de zomer BBQ’en, strand en een frisse duik in het zwembad. Maar er zijn dagen dat die felle zomerzon niet zo leuk is en dat het aanzetten van de airconditioning in huis de enige optie lijkt.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Momenten waarop je jouw huis het liefst in een vriezer wilt veranderen en de energierekening van deze maanden wilt vergeten. Maar het is belangrijk te onthouden dat het hoge energieverbruik dat gepaard gaat met het koelen van je huis in de zomer bijdraagt tot de uitstoot van broeikasgassen.

Bekijk deze 5 tips die jou en je huis koel houden in de zomer, geld bespaart en vriendelijk is voor Moeder Aarde.

1. Sluit gordijnen

Om je huis aanzienlijk te koelen, houd je de raambekleding dicht. Vooral de ramen op het noorden en westen. Beter nog, investeer in verduisteringsgordijnen om je huis af te schermen tegen de felle zomerzon.

2. Gebruik airconditioning in huis verstandig

airco installeren

Airconditioning in huis is heerlijk. In een korte tijd is het huis koel en blijft het ook aangenaam. Zeker als je thuis werkt, blijft je ook beter geconcentreerd. Plaats airconditioning in huis waarbij je de thermostaat tussen de 24 en 27 graden Celsius instelt. Koop een airconditioning met een zuinig energielabel en zorg ervoor dat je het juiste vermogen (wattage) kiest voor de ruimte die je in huis wilt koelen. Bespaar op de verbruikskosten van de airconditioning in huis door de thermostaat 1 graden hoger te zetten dan normaal. Iedere graad die je naar boven bijstelt bespaar je zo’n 10% op de verbruikskosten. Koel in huis en toch duurzaam in verbruik.

3. Neem een ventilator

Geen airco? Geen nood! Een slim geplaatste kom ijs is alles wat je nodig hebt om van een ventilator een koude nevelmachine te maken. Zet een ondiepe kom of pan met ijs voor een ventilator voor een ijskoud briesje dat niet duur is. Een ventilator is in de zomer onmisbaar. Deze kan je namelijk overal neerzetten waar je wilt genieten van een verkoelend briesje.

Hang plafondventilatoren op

Hang in de verschillende ruimtes in huis plafondventilatoren op. Zoals in de woonkamer en slaapkamer, zodat je ook profiteert van een goede en koele nachtrust. Stel de plafondventilator wel goed in, zodat deze in de zomer tegen de klok indraait om de lucht recht naar beneden te duwen. Dit helpt namelijk om een verkoelend effect te creëren. In de winter stel je de plafondventilator met de klok mee in, zodat de koele lucht naar boven wordt getrokken. Het spreekt voor zich dat je de ventilator snelheid in de zomer hoog zet. Een plafondventilator is een uitstekende verkoelende investering die ook nog eens ruimtebesparend en geruisloos is. Bovendien verkrijgbaar in prachtige design modellen.

5. Blokkeer de hitte

Hitte tegenhouden die in de eerste plaats je huis binnenkomt, betekent minder uitgeven aan koeling. Zorg dat ramen en muren in de schaduw vallen, met behulp van externe bedekking. Denk hierbij aan zonwering, parasol of grote potplanten. Plant loofbomen die in de zomer schaduw over je huis werpen, maar in de winter toch de zon doorlaten. Als je kunt, investeer dan in raamfolie en vul je plafondisolatie aan. Dit helpt ook in de winter om de warmte binnen te houden.

Als laatste tip om je huis af te koelen geven je mee om deuren van de kamers te sluiten die je niet gebruikt, zodat de koele lucht in de ruimtes blijft waar dit het meest nodig is. Dicht kieren rond deuren en ramen af en gebruik tochtstrip om te zorgen dat de koele lucht niet kan ontsnappen. Draag zelf luchtige en losse kleding van ademende stoffen, zoals katoen. En verkoel jezelf verder met een heerlijk ijskoud drankje. Volg de tips op en kom in je eigen huis koel de zomer door.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 100