5 tips voor snel internet in je nieuwbouwhuis

Een nieuwbouwhuis is de ideale plek om vanaf de basis er alles aan te doen om van snel internet te profiteren. Het grote voordeel hiervan is ook nog eens dat het helemaal niet moeilijk is om voor snel internet te zorgen. 

In dit artikel hebben we een paar belangrijke én eenvoudige tips voor je verzameld, bijvoorbeeld het aanschaffen van een sftp kabel en het gebruik van een wifiversterker.

1. Schaf een UTP of ethernet kabel aan

Waar je in ieder geval voor moet zorgen, is een goede basis voor snel internet. Hoewel je de laatste jaren veel leest over draadloos internet zorgt bekabeld internet nog steeds voor een ijzersterk netwerk. Daarom is het aan te raden om een goede UTP kabel of ethernet kabel aan te schaffen waarmee je de garantie hebt op een kwalitatieve en snelle internetverbinding. Goed om te weten: UTP aansluitingen en CAT kabels zijn geschikt voor glasvezel.

2. Overal internet? Kies voor loze leidingen

Het voordeel van een nieuwbouwhuis is dat je vooraf nog helemaal niet hoeft te weten in welke ruimtes je gebruik wilt maken van snel internet. Je kunt dit altijd later nog beslissen door tijdens het bouwen zogeheten loze leidingen te laten plaatsen naar iedere ruimte. Zo heb je in ieder geval altijd de mogelijkheid om op een later moment kabels aan te leggen voor sneller internet. Bij een bestaande woning is het al een stuk lastiger om dit uiteindelijk alsnog aan te leggen.

3. Voldoende stopcontacten in je meterkast

Nog zo’n voordeel aan een nieuwbouwhuis: wanneer de meterkast samengesteld moet worden, is het prettig om voor voldoende stopcontacten te gaan. Ga liever voor te veel dan te weinig (kijk natuurlijk wel wat maximaal mogelijk is), omdat je alleen al twee stopcontacten nodig hebt voor het modem en het glasvezelkastje. Mocht je meer dan vier UTP-aansluitingen in je huis willen dan heb je ook nog een zogeheten switch nodig; een soort kastje met extra aansluitingen voor internet. Daar is ook weer een stopcontact voor nodig.

internet in je nieuwe huis

4. Gebruik een wifiversterker voor sneller internet

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen aan een nieuwbouwhuis voor internet; door de goede isolatie kun je alsnog te maken hebben met een zwakker internetsignaal in bepaalde ruimtes. Dat is helemaal het geval wanneer je over meerdere verdiepingen beschikt. Wil je je verbinding net even die boost geven? Schaf dan een wifiversterker aan voor sneller internet. Plaats de versterker op een centraal punt zodat je er in meerdere ruimtes gebruik van kunt maken. Denk aan de gang, de overloop of het trapgat.

5. Af en toe de router uitschakelen voor sneller internet

Tot slot een tip die iedere gebruiker van internet kan toepassen: het kan helpen om af en toe je router te resetten door deze even uit te zetten. Schakel het apparaatje uit, wacht 30 seconden en zet het weer aan. Dit kun je ook doen met andere apparaten die met je internetverbinding te maken hebben, zoals je wifi-ontvanger. Grote kans dat je verbinding na deze reset net wat sneller is. Doe dit om de zoveel tijd om blijvend snel internet te hebben.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99