Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen of ben je nog aan het twijfelen of dat ene nieuwbouwproject iets voor jou is? Spannend! Het is in ieder geval goed om te weten dat nieuwbouw allemaal wat anders werkt dan wanneer je een huis koopt dat er al staat. Ik zet voor je op een rijtje wat je zoal kunt verwachten als je nieuwbouw koopt.

 

Kosten bij een nieuwbouwhuis

Bij een nieuwbouwhuis betaal je geen overdrachtsbelasting zoals bij een bestaand huis. Je koopt het huis ‘vrij op naam (v.o.n.)’.

Dat wil overigens niet zeggen dat je goedkoper uit bent. Je hebt namelijk wel andere kosten zoals:

  • inschrijfkosten kadaster
  • advieskosten hypotheek
  • notariskosten
  • bouwrente
  • eventueel meerwerk
  • btw

Tip! Wil je je nieuwe huis meteen energiezuinig maken? Dan kun je misschien een hogere hypotheek krijgen. 

 

Bouwdepot

Met een bouwdepot leen je geld waarmee je een verbouwing of de bouw van je huis betaalt. Uit dit ‘potje’ betaal je bijvoorbeeld de rekeningen van je aannemer. Het geld van je bouwdepot staat op een geblokkeerde rekening. Je kunt er geen geld van opnemen, maar ‘m alleen gebruiken om de bouwkosten van te betalen.

 

Depotrente

Over het bedrag dat nog in je bouwdepot zit, ontvang je depotrente. Deze depotrente wordt verrekend met de hypotheekrente die je betaalt over de hypotheek. Kies je voor een SNS Hypotheek? Dan is de depotrente bij nieuwbouw net zo hoog als de hypotheekrente. Zo betaal je alleen hypotheekrente over het geld dat al is uitgegeven aan de verbouwing. Ook bij bestaande bouw is de depotrente gelijk aan de hypotheekrente.

 

Bouwrente

Als de bouw begint, betaal je de aannemer of projectontwikkelaar in afgesproken termijnen. Je betaalt met geld uit je bouwdepot. Je betaalt de aannemer ook rente voor het voorschieten van de kosten. Dat noemen we bouwrente. Je kunt deze bouwrente onder voorwaarden meefinancieren in je hypotheek.

 

Oplevering nieuwbouw

En dan is je huis eindelijk af! Waarschijnlijk wil je er zo snel mogelijk intrekken. Maar wees nog wel even kritisch; een nieuwbouwhuis wordt bijna nooit vlekkeloos opgeleverd. Inspecteer daarom je huis altijd met iemand van het bouwbedrijf of een onafhankelijke deskundige op gebreken.

Wil je meer weten over een nieuwbouwhuis kopen. Kijk dan eens op snsbank.nl. Hier vind je meer informatie én kun je een gratis e-book downloaden.

Roy Verstappen
Roy Verstappen

Roy Verstappen is vestigingsmanager en lid operationele commissie bij SNS Bank

Artikelen: 1