WOZ belasting verlagen

De belasting die we moeten betalen, is een kostenpost die steeds opnieuw terugkeert. Soms merk je er weinig van en is de belasting verstopt in het product dat je koopt. De Belasting Toegevoegde Waarde, afgekort met BTW, is hier een goed voorbeeld van. Als consument koop je in de winkel een product waar de verkoper een stukje belasting over af moet dragen aan de fiscus. Je hebt dus als koper nauwelijks in de gaten dat je belasting aan het betalen bent.

Besparen op de belasting

Andere belastingen merk je meer in de portemonnee omdat je daar een factuur voor ontvangt in je brievenbus. Denk bijvoorbeeld aan de belasting die je betaalt aan de gemeente; onder andere voor het gebruik van riolering of voor het ophalen, afvoeren en verwerken van het afval (de afvalstoffenheffing). Een andere belasting waar je niet onderuit komt, is de onroerendezaakbelasting. En laat dat nou precies de belasting zijn waar je bezwaar tegen kunt maken. Je kunt de WOZ belasting verlagen. Juist.nl weet daar alles van.

Wat is de WOZ?

De WOZ is een afkorting voor de wet Waardering Onroerende Zaken. Als eigenaar of gebruiker moet je een bedrag betalen voor de onroerende zaak die je bewoont. Hoeveel belasting je moet betalen, wordt bepaalt aan de hand van de waarde van het object. Elke gemeente hanteert een eigen percentage die ze doorbelasten als WOZ belasting. De waarde van het huis wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Omdat veel gemeenten dit doen met computergegevens, wijkt de waarde nogal eens af van de werkelijkheid. In sommige gevallen wordt de waarde te laag ingeschat en betaal je dus in verhouding minder belasting. Als de waarde van je huis echter te hoog wordt ingeschat, betaal je meer belasting dan nodig is. In dat geval is WOZ bezwaar maken zinvol om te doen. Temeer omdat de woz ook gebruikt wordt voor diverse andere belastingen, zoals waterschapsbelasting, inkomstenbelasting en erfbelasting.

Bezwaar maken tegen de WOZ waarde

WOZ belasting verlagen

De WOZ waarde wordt vastgesteld op de waardepeildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Dat betekent dus per definitie dat de waarde niet gelijk staat aan de waarde van het moment dat je de aanslag ontvangt (minimaal een jaar later). In een stijgende markt kan het zijn dat je huis inmiddels meer waard is geworden. In een dalende markt kan het zijn dat je huis minder waard is. Samen met een adviseur kun je bepalen wat de slagingskans is van het indienen van bezwaar.  Het mooie is dat het jou niets kost. De winst van het bedrijf dat bezwaar maakt, zit in het bedrag dat zij ontvangen van de overheid. Deze is namelijk verplicht om de proceskosten te vergoeden op het moment dat het bezwaar gegrond wordt verklaard. En mislukt het bezwaar? Dat is voor risico van de adviseur en deze neemt dan de kosten voor zijn rekening. 

Kortom: reden te meer om te checken of je de WOZ waarde kunt verlagen.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204