Waar moet je aan denken als je een nieuwe wasmachine koopt?

Als je wasmachine kapot gaat is dat behoorlijk vervelend. Soms kan hij gerepareerd worden, maar het kan ook zo zijn dat het echt tijd is voor een nieuwe. Op dat moment begint je zoektocht naar een nieuwe wasmachine. Waar let je op als je er een aanschaft? We geven je meer informatie over wasmachines zodat je makkelijker je keuze kunt maken en weet waar je op moet letten.

Groot aanbod aan wasmachines 

Er zijn heel veel verschillende soorten wasmachines op de markt. Sommige erg duur, maar soms kun je ook een erg aantrekkelijke wasmachine aanbieding vinden. Welke het beste past bij jouw situatie, dat bepaal je natuurlijk zelf. Het eerste wat van belang is, is je beschikbare budget, maar ook de samenstelling van je gezin en het energielabel zijn dingen om over na te denken. Voor een groot aanbod aan verschillende soorten wasmachines kun je eens op SuperSales kijken.

Bovenlader of voorlader 

Er zijn twee soorten wasmachines verkrijgbaar. Bovenladers en voorladers. Een voorlader heeft een deurtje aan de voorkant, bij een bovenlader stop je was van bovenaf in de machine. Als je een wasdroger op je wasmachine wilt plaatsen, kies dan voor een voorlader. Als je wasmachine in een kleine ruimte staat en je hebt niet genoeg ruimte voor een deurtje dat naar voren open gaat, dan kan een bovenlader een goed alternatief zijn.

De inhoud van de wasmachine

Heb je een groot gezin, dan heb je niet veel aan een wasmachine met een te kleine trommel. De grootte van de trommel varieert meestal tussen de 4,5 en de 12 kilo. Houd er rekening mee dat hoe groter de trommel is, hoe meer water je zult verbruiken. Voor een huishouden met twee personen is een trommel voor ongeveer 6 kilo was meestal voldoende. Heb je een huishouden met vier personen, bijvoorbeeld twee volwassenen en twee kinderen dan heb je een trommel nodig die geschikt is voor 7 tot 9 kilo was.

Wasprogramma’s

schone was

Bij het kiezen van een nieuwe wasmachines zijn de verschillende soorten wasprogramma’s ook iets om op te letten. Heb je veel kleding die gemaakt is van wol, dan is het wel handig als de wasmachine ook over een wolwasprogramma beschikt. 

Wasmachine of was-droogcombi

Met een wasdroogcombinatie kun je zowel wassen als drogen. Dat kan handig zijn als je weinig ruimte hebt om je was op te hangen. Het kan ook nadelen hebben. Je kunt namelijk minder kleding drogen dan wassen. Dat betekent dat je soms natte was nog even moet laten liggen voordat je die kunt drogen. 

Energielabel 

Ook het elektriciteitsverbruik is iets om over na te denken. Hoe zuinig wil je dat de wasmachine is. Een energiezuinige wasmachine is in aanschaf vaak duurder, maar je bespaart wel kosten per maand op water en stroom. Veel machines hebben een A of een A+ energielabel. Dat is prima om energiezuinig te wassen. Je kunt ook kiezen voor een erg energiezuinige wasmachine met een energielabel A+++. Deze wasmachines zijn vaak in aanschaf een stuk duurder.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 100