Beddengoed wassen: hoe pak je dat aan?

Het beddengoed wassen is ontzettend belangrijk om de hygiëne in de slaapkamer hoog te houden. Toch blijkt nog maar al te vaak dat mensen niet weten hoe vaak ze hun beddengoed moeten wassen en hoe dit precies aangepakt moet worden. Want waar let je op? En hoe pak je dit precies aan?

Je verliest op een gemiddelde nacht tussen de 0.25 en maar liefst 2 liter vocht. Dit betekent dus ook dat al dit vocht door het beddengoed wordt opgenomen. Naast vocht verlies je ook huidschilfers en haren. Het is dan ook niet vreemd dat je bed na week toch wat onfris begint te ruiken. Daarom wordt geadviseerd om gedurende normale weersomstandigheden het beddengoed minimaal één keer per week te wassen. Het gaat hierbij om het dekbedovertrek, het hoeslaken en het kussensloop. Net als de matrasbeschermer en eventueel zelfs het dekbed. Hoewel dat laatste niet iedere week gewassen hoeft te worden en dit ook niet bij ieder dekbed mogelijk is.

Kortom: er komt genoeg kijken bij het wassen van beddengoed. Daarom volgen hier een aantal tips waar je op moet letten.

 

Wat hoort er allemaal bij het beddengoed?

Voordat je begint met wassen is het eerst belangrijk om te bedenken wat er precies bij het beddengoed hoort. Natuurlijk is het niet meer dan logisch dat je in elk geval het dekbedovertrek, kussensloop en het hoeslaken minimaal één keer per week wast. Maar er zijn ook nog een aantal andere onderdelen die gewassen kunnen én moeten worden. Want wat hoort er nu eigenlijk allemaal nog meer bij het beddengoed?

 

Molton

Veel mensen maken gebruik van een molton als beschermende laag tussen het matras en het hoeslaken. Dit is belangrijk om het matras zoveel mogelijk te beschermen, waardoor je hier langer mee kunt doen. Deze molton zorgt ervoor dat transpiratievocht, zuren en zouten niet direct in het matras terecht komen, maar door de molton worden opgenomen. Je kunt zowel een molton tussen het matras en het hoeslaken gebruiken als een kussen-molton aanschaffen.

 

Dekbed

Het dekbed behoort natuurlijk tot één van de belangrijkste elementen van het bed. Dit is de warmhouder waar je onder slaapt en hetgeen wat extra comfort en geborgenheid biedt. Toch wordt het dekbed vaak vergeten tijdens de wekelijkse wasronde. Deskundigen adviseren echter – indien mogelijk – het dekbed minimaal één keer per kwartaal te wassen. Let op: sommige dekbedden kunnen niet gewassen worden. Een donzen of wollen dekbed kan niet zomaar gewassen worden, zonder het risico te lopen dat deze haar eigenschappen verliest. Let daarom goed op het waslabel. Kun je een dekbed niet wassen? Laat deze dan in elk geval regelmatig buiten luchten.

 

Kussen

Het is tevens verstandig om regelmatig je hoofdkussen te wassen. Bij de meeste hoofdkussens is dit gewoon mogelijk en zo voorkom je vervelende luchtjes.raamdecoratie rolgordijn

 

Op welke temperatuur wassen?

Maar op welke temperatuur hoor je het beddengoed eigenlijk te wassen? Om alle bacteriën en huisstofmijt te doden, is het belangrijk dat je niet op een al te lage temperatuur wast. Was daarom alles op minimaal 60 graden. Let hierbij wel altijd op het wasvoorschrift. Wanneer het beddengoed van honderd procent katoen is gemaakt, kun je in de meeste gevallen zelfs op 90 graden wassen. Hiermee weet je zeker dat alle ziektekiemen en nare luchtjes uit het beddengoed zullen verdwijnen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99