Tips om succesvol te emigreren naar het buitenland

Heb jij besloten om Nederland te verlaten en (tijdelijk) een leven op te bouwen in het buitenland? Dan is een grote verandering in je leven aanstaande. Vandaar dat het dan ook van groot belang is dat je jouw vertrek naar het buitenland goed voorbereidt. Eenmaal in het buitenland kom je dan namelijk niet voor (onaangename) verassingen te staan. In dit blogartikel gaan we je dan ook precies vertellen waar je allemaal op moet letten.

Zorg voor goed verblijf

Eén van de meest belangrijke zaken die je goed moet regelen is het verblijf. Wil je bijvoorbeeld daadwerkelijk emigreren naar Spanje? Dan is een huis kopen in Spanje natuurlijk de beste oplossing. Wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland gaat werken hoef je geen huis te kopen. In dit geval is het verstandig om aan je werkgever te vragen wat je precies kunt verwachten. Krijg je bijvoorbeeld aan huis toegewezen of moet je hier zelf voor zorgen? Ook niet onbelangrijk, wie dekt de kosten? Zorg ervoor dat je verblijf op-en-top is geregeld, voordat je verder gaat met het regelen van andere zaken.

Het financiële plaatje

huis kopen in buitenland

Wanneer je voor een lange tijd naar het buitenland gaat zal je je waarschijnlijk uitschrijven in Nederland. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hier geen belasting meer hoeft te betalen. Voor sommigen klinkt dit dan ook bijzonder aantrekkelijk. Vergeet echter niet dat je door het uitschrijven in Nederland ook geen aanspraak meer kunt maken op allerlei verschillende toeslagen. Ook wordt je AOW met 2% gekort voor ieder jaar dat je in het buitenland hebt gewoond. Wanneer je dus voor een lange tijd in het buitenland gaat wonen is het geen onverstandig idee om alvast over je oude dag na te denken.

Verblijfsvergunning

Waar je ook naartoe gaat, voor vrijwel ieder land dien je te beschikken over verblijfsvergunning. Dit kan bijvoorbeeld een tijdelijke werkvergunning zijn, maar er zijn ook verschillende landen waar je in een proces kan toewerken naar een definitieve verblijfsvergunning. Bekijk goed welke regels gelden voor het land waar jij heen wilt verhuizen. Uiteraard is het altijd mogelijk om hulp te vragen aan bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade die in het land aanwezig is.

Geef jezelf de tijd

Wanneer je voor het eerst op je buitenlandse bestemming bent aangekomen is het misschien in het begin even wennen. Dit is een normaal gevoel en overkomt de meesten. Ga in dit geval niet direct bij de pakken neer zitten. Je zal merken dat alles wendt en op het gegeven moment zal je heimwee dan ook verdwijnen.

Vergeet niet te genieten

De meest belangrijke tip die we je willen meegeven is dat je van ieder moment in het buitenland moet genieten. Het is namelijk hier waar je onvergetelijke herinneringen maakt waar je later met veel plezier op terug zal kijken. Je ontmoet nieuwe mensen, ontdekt nieuwe omgevingen en wij kunnen je vertellen dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Corné den Boef
Corné den Boef

Corné den Boef is al jaren werkzaam als o.a. copywriter bij online marketing bureau Molders Media. Door zijn passie over schrijven (en wonen natuurlijk) schrijft hij vaak over de laatste woontrends en is op verschillende platformen actief, waaronder Huislijn.nl.

Artikelen: 3