Een airco kopen – Waar moet ik op letten?

De zomers in Nederland worden steeds warmer en met een simpele ventilator in huis is het vaak niet meer vol te houden tijdens een hittegolf. Een airco in huis biedt dan zeker verkoeling; je kunt het binnenklimaat in de woning, of caravan of vakantiehuis, zelf bepalen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een airco? Wij geven je handige tips.

Soorten airco’s

Als je op zoek gaat naar een nieuwe airco zul je al snel ontdekken dat er veel verschillende soorten airco’s zijn. Over het algemeen zijn airco’s onder te verdelen in vaste airco’s en mobiele airco’s. We leggen de belangrijkste verschillen uit.

Vaste airco

Een vaste airco is een unit die wordt bevestigd in de woning. Een deel van de unit wordt binnen geplaatst en een deel wordt buiten geplaatst. Door middel van een leiding wordt de warme lucht afgevoerd. Een splitairco heeft één binnen- en buitenunit. Je kunt echter ook kiezen voor een multi splitsysteem. Hierbij zijn er meerdere binnen units die aan één buitenunit verbonden zijn.  Vaste airco’s zijn doorgaans prijziger dan mobiele airco’s en kunnen wel wat geluid produceren. Bovendien moet een vaste airco echt door een gecertificeerd installateur worden geïnstalleerd. Bij Klivago kun je terecht voor alle benodigdheden voor jouw airco-installatie en installatie door een ervaren monteur. 

Mobiele airco

Mobiele airco’s zijn airco’s die eenvoudig te plaatsen zijn en ook met gemak van locatie kunnen worden gewisseld. Bij een mobiele airco kun je doorgaans kiezen tussen de monoblock en de splitsystemen. Bij een monoblock systeem wordt de warme lucht afgevoerd via een slang naar buiten en bij een splitsysteem bestaat de airco uit twee delen, waarbij één deel binnenshuis en één deel buitenshuis wordt geplaatst. De delen zijn met elkaar verbonden door een slang. Beide systemen maken geluid, maar bij een splitsysteem vindt het meestal geluid plaats buitenshuis. Hierdoor is dit systeem stiller in gebruik. Mobile airco’s zijn al vanaf een paar honderd euro verkrijgbaar en dus aanzienlijk voordeliger dan een vaste airco. Er zal echter wel een slang naar buiten moeten worden gevoerd voor het systeem. Voor tijdelijk gebruik is een mobiele airco ideaal, maar als je vaak gebruik maakt van het systeem dan is een vaste airco vaak een goede investering. 

Functies van een airco

Hoe duurder en geavanceerder de airco, hoe meer functies het apparaat zal hebben. De meeste airco’s zullen echter vooral opties aanbieden voor koelen, ontvochtigen en ventileren. Er zijn ook airco’s beschikbaar die de ruimte kunnen verwarmen in de winter, maar dit type airco wordt vaker een warmtepomp genoemd. Een airco biedt dus uitkomst bij:

  • het verkoelen van een ruimte in de zomer;
  • het verversen van de lucht in een kamer;
  • het ontvochtigen van de ruimte;
  • het ventileren van een ruimte;
  • en eventueel het verwarmen van het huis in de winter.
airco installeren

Vermogen van een airco

Bij de aanschaf van een airco wil je ook zeker kijken naar het vermogen. Hoe meer vermogen een airco heeft, hoe effectiever, sneller en beter deze een ruimte kan koelen. Als je slechts een kleine ruimte wilt koelen dan zul je minder vermogen nodig hebben dan wanneer je een grote woonkamer wilt laten afkoelen. Op de specificaties van het product vind je doorgaans meer informatie over de grootte van de ruimte waar de airco voor geschikt is. 

Lees ook: Waarom een airco in mijn bedrijf laten plaatsen?

Energielabel van airco’s

Het is tegenwoordig verplicht om een energielabel te plaatsen op aircosystemen. Zo krijg de consument meer inzicht in het verbruik en de duurzaamheid van het systeem. Een energielabel geeft namelijk informatie over de zuinigheid, de efficiëntie, het energieverbruik, het type airco en het geluidsniveau. Dit energielabel geeft op een schaal van A tot en met G aan hoe de betreffende airco scoort op deze factoren. Een lagere score betekent een minder zuinige en efficiënte airco in vergelijking tot een apparaat met een hogere score. Raadpleeg dus altijd het energielabel om direct inzicht te krijgen in deze eigenschappen van een airco. 

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60