De juiste houtsoort voor houten jaloezieën

Vind je houten jaloezieën ook zo mooi? Het kan je woning net even die extra sfeer geven die het nodig heeft. Maar welke kleur en welke houtsoort kies je? Er zijn namelijk verschillende soorten jaloezieën van hout. De meest populaire houtsoorten voor dit type raamdecoratie zijn lindehout, bamboe en abachi hout.

Houten jaloezieën van lindehout

Lindehout wordt het meest gebruikt om houten jaloezieën van te maken. Soms wordt raamdecoratie van dit houttype aangeduid met basswood. De aparte lamellen van dit type hout zijn mooi egaal en hebben een verfijnd uiterlijk. Dankzij de egale afwerking is het mogelijk om lindehout jaloezieën in verschillende kleuren te kopen. Zwart en wit komen in dit type het meeste voor. Ze sluiten naadloos aan op de populaire kleuren van kozijnen en vensterbanken, die in veel woningen juist ook zwart en wit zijn. Maar natuurlijk kun je deze houten jaloezieën ook in grijs, bruintinten en zelfs verschillende trendkleuren kopen.

Houten jaloezieën van bamboe

Bamboe wint aan populariteit als het gaat om meubels en decoratie voor in huis. Bamboe meubels worden natuurlijk vaak voor de tuin gefabriceerd. Wist je dat het ook een zeer populaire houtsoort is om houten jaloezieën van te maken? Bamboe is natuurlijk heel licht en flexibel. De lamellen van bamboe jaloezieën zijn zelfs dunner, waardoor het een neutralere uitstraling heeft als raamdecoratie. Het mooiste zijn de natuurlijke kleuren van bamboe voor deze jaloezieën van hout. Maar het kan ook in zwart, wit, grijs en trendkleuren worden uitgevoerd. Net wat het beste bij je kamer past.

Houten jaloezieën van abachi

Eén van de veel geziene raamdecoratie trends dit jaar is dat er gekozen wordt voor donkere tinten. Abachi houten jaloezieën kunnen in verschillende kleuren worden uitgevoerd, ook in zwart. Hiermee past het perfect binnen de trend. Daarnaast is abachi flexibel hout en vervormt het niet onder invloed van vocht. Het wordt vaak gebruikt voor het bouwen van sauna’s en daarom is het ideaal voor raamdecoratie in de keuken en badkamer. Als houtsoort kan het best wel wat hebben. Het is mogelijk om er robuuste en heel verfijnde houten jaloezieën van te maken. Abachi houten jaloezieën zijn vooral heel geschikt voor grote ramen, zowel in de breedte als in de lengte. Overigens zijn abachi jaloezieën niet alleen verkrijgbaar in zwart. Ze zijn er ook in wit, trendkleuren en natuurlijke houttinten voor die rustieke, landelijke sfeer.

sfeer in je huis

Ieder hout zijn eigen sfeer

Of je nu voor lindehout, bamboe of abachi hout kiest om de houten jaloezieën van te laten maken, ze zijn allemaal mooi. Je kiest eigenlijk het houttype bij de look van het interieur, het type kamer en natuurlijk op de grootte van het raam. Verfijnde houten lamellen zijn fijner voor grote ramen dan brede lamellen. Deze laatste kunnen dan zo een groot houten blok vormen voor een groot raam, terwijl ze juist een knus, luikachtig gevoel kunnen geven voor een kleiner of middelgroot raam. Laat je inspireren door het hout, dan geniet je nog meer van de houten jaloezieën.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60