De vensterbank: stijlbepalend en essentieel

Vensterbanken: ontzettend functioneel en een waar fashionitem voor je woning én inrichting.  Vaak worden ze gemaakt van natuursteen, maar ze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in composiet. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat er ontzettend veel verschillende varianten verkrijgbaar zijn: de keuze is reuze!

Het belang van een vensterbank

Vroeger was de vensterbank letterlijk een bank waar je aan het raam kon zitten. Hier kon je optimaal genieten van het zonnetje en het extra licht was handig als je bijvoorbeeld relaxed een boek wilde lezen. Tegenwoordig zijn de vensterbanken kleiner en bieden ze de perfecte plaats om je interieur met een kamerplantje of wat accessoires meer ‘cachet’ te geven.

In de kern moet een vensterbank natuurlijk vooral functioneel zijn. Vensterbanken zijn ontzettend belangrijk voor de isolatie van een woning. Hele handige en efficiënte dingen dus, die vensterbanken, maar efficiëntie en uitstraling combineren is natuurlijk een win-winsituatie!

De klassiekers

Klassiek en bekend zijn de vensterbanken van natuursteen, die je vaak terugziet in landelijke interieurs. Een mooi voorbeeld hiervan zijn vensterbanken van Belgisch hardsteen. Deze natuursteensoort staat bekend om de kleine glinsterende fossielen die zichtbaar zijn in het gesteente. Dit maakt deze soort ook al sinds jaar en dag zo geliefd: het zonlicht dat door de ramen binnenvalt geeft dit gesteente een ontzettend mooie schittering en daarmee extra charme aan het interieur. Andere bekende natuursteensoorten die worden gebruikt in vensterbanken zijn graniet, basalt en leisteen.

Finishing touch voor elk interieur

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden met vensterbanken. Ben je bijvoorbeeld helemaal weg van landelijke interieurs? Met vensterbanken van eikenhout heb je de mogelijkheid om een landelijke stijl te creëren die een mooie oude boerderijsfeer doet opleven. Hou je van strak en modern? Dan zou je kunnen kiezen voor metalen vensterbanken. Staal en metaal geven een industrieel karakter dat vaak mooi matcht met een modern interieur. Kortom, er zijn ontzettend veel mogelijkheden om met je vensterbanken net die laatste

De nieuwste ontwikkelingen

composiet vensterbanken

De vensterbank wordt constant doorontwikkeld en wordt gemaakt van veel verschillende materialen. Op dit moment zijn composiet vensterbanken ontzettend populair. Composiet bestaat uit verschillende soorten materialen, zoals fijngemalen natuursteen,  kunststoffen en bindmiddel. Deze materialen worden onder hoge druk en temperatuur samengeperst tot een keihard geheel. Composiet heeft verschillende voordelen. Het materiaal is krasvast, slijtvast en kan goed tegen een stootje. Dit type vensterbank is een goed alternatief voor natuursteenvensterbanken, het is meer divers en daarnaast een stuk goedkoper.

Keuzestress? Professionals to the rescue!

Maar welke vensterbank past het beste bij jouw woning? Soms een lastige keuze, omdat het aanbod natuurlijk ontzettend groot is. Gelukkig zijn er verschillende professionele partijen die gedegen advies kunnen geven op dit gebied. Een voorbeeld van zo’n partij is Kerels van Steen. Ben je nog op zoek naar vensterbanken? Laat je inspireren door de talloze ideeën in blogs en collages (deze zijn eenvoudig te vinden op het internet) of ga eens langs bij een showroom. Succes en veel plezier met je zoektocht!

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60