Het energielabel van je huis checken doe je zo

Als je wilt weten welk energielabel je huis heeft, kun je dit op een eenvoudige manier controleren. Een energielabel checken bij Slimster is daarvan een voorbeeld. De checker toont alleen de labels die definitief zijn gemaakt. Als je nog geen label hebt, sta je dus niet in het overzicht. Nog niet zo lang geleden is de regelgeving verandert en zijn de kosten voor het aanvragen van een energielabel ongeveer 30x zo hoog geworden. En dat terwijl de geldigheidsduur is verkort. Veel woningeigenaren hebben er daarom voor gekozen om nog voor 2021 een definitief label aan te vragen. Die was per slot van rekening een stuk goedkoper èn 10 jaar geldig.

Goedkoop een energielabel aanvragen

Toch is het ook verdedigbaar dat de regels omtrent het label zijn veranderd. De mogelijkheden om je huis te verduurzamen veranderen snel. Zo worden er steeds meer slimme meters in de meterkast gezet, kun je je eigen energie opwekken met zonnepanelen, altijd warm water hebben met een zonneboiler en bestaan er warmtepompen in diverse uitvoeringen. Daarmee heb ik het nog niet eens gehad over de mogelijkheden van isolatie waarbij je eveneens bijdraagt aan de verduurzaming van je huis. En juist omdat die ontwikkelingen vliegensvlug gaan, is het goed dat een expert in het huis zelf op onderzoek uitgaat en naar de genomen maatregelen kijkt. Die ziet meer dan iemand dat dat vanachter een bureau doet, zoals dat voorheen ging. En ja, dat kost dus ook meer.

Wanneer is een label verplicht?

Het is leuk om te zien welk label je huis heeft, maar je hebt een definitieve versie maar in weinig situaties nodig:

Een energielabel aanvragen is alleen verplicht op het moment dat je woning bij de notaris aan een andere eigenaar wordt overgedragen. Dus nog niet op het moment dat het huis in de verkoop komt of je druk bezig bent met bezichtigen, maar wel op het moment dat je met een koper bij de notaris zit om de sleutel over te dragen. Je riskeert een flinke boete als je op dat moment geen definitief label hebt. En dat is natuurlijk hartstikke zonde van het geld.

verduurzamen

Ook als je je huis of appartement wilt gaan verhuren, heb je een label nodig. Controleer altijd even de geldende regelgeving van dat moment. Het is namelijk niet voor alle woningen een verplichting. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: beschermde monumenten, kerken, moskeeën, fabriekshallen, gebouwen die tijdelijk (maximaal 2 jaar) blijven staan, een klein gebouw dat maximaal 50 m2 groot is, recreatiewoning met een beperkte gebruiksduur (maximaal 4 maanden) en gebouwen zoals schuren of garages. Ook als je geïnvesteerd hebt in het verbeteren van je huis, zoals het plaatsen van HR++ beglazing, is het niet nodig om een nieuw label aan te vragen.

Ronald Barends over:
de drie voordelen van een energielabel aanvragen voor jouw woning

Hoe gaat het aanvragen van een energielabel in zijn werk?

Er zijn handige tools op internet te vinden die je helpen met het vinden van een goede en betaalbare adviseur. De adviseur maakt een afspraak en komt bij je langs om een opname van het huis te doen. Vervolgens wordt er een energieprestatie bepaald. Dit wordt uitgedrukt in een letter die de mate van energiezuinigheid uitdrukt. Alles wordt netjes uitgewerkt in een rapportage en daarmee is het aanvragen van het energielabel afgerond!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207