Hypotheek berekenen voor starters: dit moet je weten

De huizenmarkt in Nederland staat al een tijd op z’n kop: weinig aanbod, hoge prijzen. Uit recente cijfers van het CBS blijkt zelfs dat in januari dit jaar de grootste prijsstijging van koopwoningen ooit is gemeten.

Houdt dat je niet tegen om als starter alsnog op zoek te gaan naar het huis van je dromen? Dat is natuurlijk nog steeds mogelijk, mits je daar een zak geld of een goede hypotheek voor hebt. Wat je moet weten over je hypotheek berekenen, lees je in dit artikel.

Bereken altijd vooraf je hypotheek

Wanneer je van plan bent om te verhuizen en voor het eerst een woning te kopen, is de kans groot dat je je niet in kunt houden vanaf het moment dat je dat weet. Misschien struin je zodra het even kan diverse verkoopsites af om te kijken welke woning het beste bij je past. En dat terwijl je wellicht nog niet eens hebt laten berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen! Het is aan te raden om bij serieuze plannen eerst te beginnen met je hypotheek berekenen én dan pas op zoek gaan naar een huis. Het geeft duidelijkheid over je zoektocht: je weet wat je kunt betalen en tot welke prijs je kunt zoeken. Dat scheelt weer een aantal teleurstellingen.

Factoren bij maximale hypotheek berekenen

Hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen, hangt van een aantal factoren af. Een huis kopen is over het algemeen helaas niet goedkoop, dus je kunt de onderstaande zaakjes maar beter vooraf al goed geregeld hebben. Zo wordt er bij je hypotheek berekenen gekeken naar de volgende zaken:

vragen over hypotheek oversluiten
  • De hoogte van je inkomen.
  • Het type dienstverband: loondienst of (zelfstandig) ondernemer.
  • Eventuele schulden zoals een studieschuld.
  • Je leeftijd. Er is geen maximum leeftijd waarop je een hypotheek af kunt sluiten, maar des te ouder je bent des te groter de kans is dat je binnen 30 jaar komt te overlijden.
  • De rentestand van dat moment en hoe lang je de rente vastzet.
  • De waarde van het huis.
  • Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • Ben je van plan om alleen een hypotheek af te sluiten of samen met een partner? Wanneer je met een partner een huis gaat kopen, worden ook zijn of haar gegevens genoteerd.

Hypotheek vergelijken voor de beste deal

Het is goed om te weten dat het afsluiten van een goede hypotheek veel meer is dan een maximaal hypotheekbedrag en een lage rente. Natuurlijk is het hartstikke fijn als je daar gebruik van kunt maken, maar je moet ook kijken naar de voorwaarden die een hypotheekverstrekker stelt. Een hypotheek heb je immers een hele tijd, dus je moet zeker weten dat je er ook in de toekomst nog tevreden mee bent. Misschien ben je wel van plan om ineens over vijf of tien jaar te verhuizen en wil je je hypotheek meenemen. Bedenk voor jezelf dus vooraf al wat je belangrijk vindt aan een hypotheek en let op dergelijke factoren bij het vergelijken van verschillende aanbieders van hypotheken. Op die manier vind jij als starter een hypotheek én woning die bij je past.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99