3 dingen die niet wilt vergeten voordat je een hypotheek aanvraagt


Heb je een huis op het oog en wil je deze kopen? Dan is de kans groot dat je hier een hypotheek voor afsluit. De meeste mensen zijn namelijk niet financieel bij machte om de aankoop van een woning volledig met eigen geld te financieren. Het afsluiten van een hypotheek is vandaag de dag niet lastig meer. Je kunt namelijk bij een groot aantal partijen terecht voor zo’n lening. Toch raden wij je niet aan over één nacht ijs te gaan bij een hypotheek afsluiten. Doe je dit wel? Dan krijg je mogelijk spijt van jouw keuze. Om dit te voorkomen, zetten we hier 3 dingen op een rijtje die je niet wilt vergeten voordat je een hypotheek aanvraagt.

1. Kijk kritisch naar het financiële plaatje

Wie een hypotheek afsluit, gaat een lening aan. Dit betekent dat jij jezelf in de schulden steekt om de aankoop van een woning te financieren. Het geleende geld moet je uiteraard terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een deel van de hypotheek af te lossen. Je betaalt overigens altijd meer dan het geleende bedrag terug. Dit komt doordat je rente betaalt over een hypotheek. Met deze rente dekt een geldverstrekker zich onder meer in voor het risico dat je de lening niet terug kunt betalen.

Door de rente valt een hypotheek onderaan de streep altijd duurder uit. Dit heeft logischerwijs ook gevolgen voor jouw maandlasten. Door de rente betaal je iedere maand namelijk een groter bedrag terug. Kijk daarom altijd kritisch naar het financiële plaatje voordat je een hypotheek aanvraagt. Je moet namelijk wel zeker weten dat je de maandlasten op kunt hoesten voordat je de lening aangaat. Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten we dat lang niet iedereen kritisch naar het financiële plaatje kijkt.

2. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

Bezwaar maken tegen de WOZ waarde

Tot 2018 gingen een overlijdensrisicoverzekering en hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hand in hand. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Dit betekent dat je niet langer verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten als je een hypotheek aanvraagt. Ondanks dat het niet verplicht is, sluiten veel mensen toch een ORV af bij een hypotheek. Dit komt doordat je met deze verzekering voor financiële zekerheid zorgt onder nabestaanden wanneer je plotseling overlijdt. Dankzij een overlijdensrisicoverzekering krijgen zij namelijk eenmalig een bedrag uitgekeerd. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheeklasten blijven betalen, waardoor verhuizen meestal niet nodig is.

3. Vergelijk hypotheken altijd met elkaar

Sommige mensen denken dat een hypotheek er bij iedere geldverstrekker hetzelfde uitziet. Er zijn inderdaad veel overeenkomsten, maar hypotheken verschillen ook op veel fronten van elkaar. Maak daarom altijd een vergelijking voordat je de knoop doorhakt. Zodoende vind je niet alleen de hypotheek met de beste voorwaarden, maar ook met een gunstige rente. Hierdoor betaal je mogelijk aanzienlijk minder voor jouw hypotheek en dat is altijd prettig. Wil je gelijktijdig met jouw hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Vergelijk deze verzekeringen dan ook met elkaar. Alleen dan slaag je er namelijk in de beste overlijdensrisicoverzekering te vinden.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99