Hoe zie je dat je dak aan vervanging toe is?

Wanneer je dak aan vervanging toe is hangt van diverse factoren af. Platte daken hebben veel meer last van weersomstandigheden dan hellende daken, waardoor platte daken eerder aan vervanging toe zijn. Benieuwd hoe je zelf bepaalt of je dak aan vervanging toe is? Lees dan snel verder! Je leest ook meer over het vervangen van de dakbedekking, de voordelen en de kosten.

Wanneer is je dak aan vervanging toe?

Over het algemeen geldt dat platte daken na 25 tot 40 jaar vervangen moeten worden. Bij hellende daken moet dit na 60 tot 80 jaar. Het op tijd vervangen van de dakbedekking zorgt ervoor dat de kwaliteit van het dak wordt behouden.

 In sommige gevallen is de dakbedekking eerder aan vervanging toe. Je herkent dit aan:

 • Vochtplekken aan de binnenkant van je dak of op het plafond.
 • Een klam, vochtig aanvoelende lucht in huis.
 • Lekkage aan de dakgoten of op andere plekken van het dak.
 • Het loodwerk op het dak is kapot.
 • Beschadigingen aan de dakbedekking, zoals scheuren, blaren en plooien bij een plat dak.
 • Kleine dak reparaties zijn steeds vaker nodig en lekkages keren regelmatig terug.

Heb je last van één of meer van de bovenstaande tekenen? Wacht niet te lang met het inschakelen van een dakdekker. Dakschade kan leiden tot veel grotere problemen. Het vinden van een dakdekker is eenvoudig, zo vind je bijvoorbeeld op Dakdekkersgids.nl een handig overzicht van alle dakdekkers in Nederland!

Als je te lang wacht, loop je het risico dat je dakconstructie beschadigd. Door vocht ontstaat houtrot, wat de draagkracht van het dak aantast. Daarnaast ontstaan er ook andere vochtproblemen zoals schimmel.

Dakbedekking renoveren of vervangen?

Hoe weet je of je de beschadigde dakbedekking moet renoveren of alleen vervangen? Renoveren houdt in dat alleen de beschadigde delen worden vernieuwd en er zoveel mogelijk materiaal wordt hergebruikt. Een renovatie is een goede optie als je naast nieuwe dakbedekking ook een beschadigde dakconstructie hebt. Het is wel zo handig om deze werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren.

Bij vervangen wordt de complete dakbedekking vernieuwd. Dit is nodig wanneer de dakbedekking verouderd is of de beschadigingen zo groot zijn dat reparatie geen optie is.

Hoe zie je dat je dak aan vervanging toe is

Combineer nieuwe dakbedekking met zonnepanelen of dakisolatie!

Als je dan toch je dakbedekking vervangt, bedenk dan ook of je misschien zonnepanelen wilt installeren. De dakdekkers houden hier rekening mee; zo is het mogelijk om de zonnepanelen in de dakbedekking te laten leggen of erbovenop. Met zonnepanelen bespaar je op de energierekening, zo verdien je deze investering weer terug!

Als je nog geen dakisolatie hebt, is het verstandig deze te laten plaatsen. Er gaat veel warmte verloren via het dak en je hoeft minder te stoken wanneer je dak goed geïsoleerd is. Net als bij zonnepanelen, combineert de dakdekker het vervangen van de dakbedekking met het aanleggen van isolatie. Je bespaart niet alleen op de energiekosten, maar ook op de arbeidskosten omdat het dak toch al open is!

Voor het plaatsen van dakisolatie en zonnepanelen heb je recht op een subsidie. Op verbeterjehuis.nl lees je hier meer over!

Wat kost dakbedekking vervangen?

De kosten voor het vervangen van het dak zijn afhankelijk van het type dakbedekking, de grootte van het dak en het tarief van de dakdekker. Een dakdekker kost gemiddeld tussen de €30,- en €45,- per uur. Voor een plat dak heb je keuze uit bitumen, EPDM of pvc-dakbedekking. Ook een groendak behoort tot de opties.

Bitumen kost €70,- tot €90,- per m² en heeft een levensduur 20 tot 25 jaar. Voor EPDM dakbedekking betaal je €95,- tot €120,- per m². EPDM heeft een levensduur van 35 tot 40 jaar. Pvc-dakbedekking kost €75,- tot €95,- per m² en heeft net als bitumen een levensduur van 20 tot 25 jaar. Als je kiest voor een groendak, moet je rekening houden met een prijs van €60,- tot €65,- per m². Een groendak heeft een levensduur van 55 tot 60 jaar.

Heb je een hellend dak? Dan heb je meer keuze uit soorten dakbedekking. In de onderstaande opsomming lees je wat de kosten per m² en wat de gemiddelde levensduur is.

 • Betondakpannen: €40,- tot €65,- per m², 30 tot 35 jaar.
 • Kleidakpannen: €55,- en €95,- per m², 60 tot 80 jaar.
 • Leien: €55,- tot €95,- per m², 35 tot 40 jaar.
 • Riet: €85,- tot €100,- per m², 35 tot 40 jaar.
 • Aluminium: €70,- tot €90,- per m², 45 tot 50 jaar.
 • Koper: €95,- tot €125,- per m², 75 tot 80 jaar.
 • Zink: €75,- tot €105,- per m², 95 tot 100 jaar.

Voordelen van nieuwe dakbedekking

Wanneer jij je dakbedekking vervangt, profiteer je van de volgende voordelen:

 • Je dak ziet er als nieuw uit, de algehele uitstraling van je huis verbeterd.
 • Het dak heeft een lange levensduur.
 • De woning waarde verhoogt.
 • Je bespaart op de energiekosten, al helemaal als je nieuwe dakbedekking met dakisolatie of zonnepanelen combineert. Nieuwe dakbedekking laat minder warmte uit je huis ontsnappen.
 • Je voorkomt lekkage en hoge reparatiekosten.
Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204